Elengedték a plüssmackó miatt bezárt tanárnőt

Vágólapra másolva!
Hétfőn szabadon engedték azt a brit tanárnőt, akit az iszlám megsértése miatt ítéltek el Szudánban. A kegyelmet magas rangú brit muszlim politikusok járták ki a szudáni elnöknél. A tanárnőnek azt rótták fel bűnül, hogy tanítványainak megengedte, hogy Mohamednek kereszteljenek egy plüssmackót.
Vágólapra másolva!

Kegyelemben részesítette hétfőn Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni államfő az iszlám megsértése miatt 15 napi elzárásra ítélt brit tanítónőt. Az 54 éves Gilliam Gibbonst azért ítélték el, mert engedte, hogy tanítványai Mohamednek nevezzék el egy társuk plüssmackóját.

A brit kormány diplomáciai lépéseket tett a tanítónő szabadon bocsátása érdekében, a szudáni elnököt brit muszlim főrendek - Lord Ahmed és Warsi bárónő - bírták rá a kegyelemre. A BBC szerint a liverpooli születésű tanárnő szabadon engedése után, hétfőn az esti az esti órákban elhagyta az országot. Előreláthatólag kedd reggel érkezik meg Angliába.

Gibbons bebörtönzése nemzetközi felzúdulást váltott ki a szudáni kormánnyal szemben, és számos nagy-britanniai muszlim csoport is tiltakozott miatta. A szudáni elnököt ugyanakkor saját keményvonalas muszlimjai arra próbúlták rávenni, hogy semmiképp ne engedjen. Sokan az utcán követelték az eset újratárgyalását és szigorúbb büntetést - golyó általi halált. Az eset annyira felszította a kedélyeket, hogy a hatóságok biztonsága érdekében nem is árulták el, hol őrzik a tanárnőt.