Elhagyhatta a börtönt Miron Cozma bányászvezér

Vágólapra másolva!
Elhagyhatta vasárnap a börtöncellát Miron Cozma, a kilencvenes évek rettegett román bányászvezére, s bányászjárások hírhedt főszereplője, miután letöltötte tíz évi büntetését. A bányászjárásnak nevezett randalírozások hírhedt vezetője többször kért kegyelmet, sikertelenül.
Vágólapra másolva!

A vájárok szakszervezeti vezetőjeként egykor színre lépő Miron Cozma a kilencvenes években összesen hatszor randalírozott rendfenntartás ürügyén társaival, többnyire Bukarestben. A sajtó ezeket az akciókat nevezte el bányászjárásnak. Az 1991-es bányászjárás nyomán például megbukott a Petre Roman vezette kormány.

Cozma eddig már többször próbálta jogi úton kivívni feltételes szabadlábra helyezését, sikertelenül. Legutóbb november utolsó napjaiban utasította el a bíróság az erre vonatkozó kérését. Cozmának ki kellett töltenie a rá szabott tíz éves börtönbüntetést.

Cozma testvére úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az egykori bányászvezér nem távozik külföldre, hanem Temesváron fog élni. A bányáknak és a vájároknak otthont adó Zsil-völgybe, illetve Bukarestbe ugyanis nem teheti be a lábát, mivel ezt tiltja számára az 1991-es bányászjárás nyomán meghozott bírósági ítélet.

A román sajtó által "a kőszén üstökösének" becézett Cozma továbbra is ártatlannak vallja magát.