Putyin tervei szerint alakult a szavazás

Vágólapra másolva!
Putyin pártja áll nyerésre a vasárnapi oroszországi parlamenti választáson. A leadott szavazatok 91,6 százalékának a feldolgozása alapján az Egységes Oroszország 63,2 százalékot szerzett. A részvétel rendkívül magas volt, egyes körzetekben a szavazók 100 százaléka voksolt Putyinra. Sokan választási csalásokról beszélnek.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 91,6 százalékának összeszámlálása után a Vlagyimir Putyin államfő vezette Egységes Oroszország áll nyerésre a vasárnapi oroszországi parlamenti választáson. A párt 63,2 százalékot szerzett. Az eddigi eredmények alapján az új állami dumában ugyanaz a négy párt foglal helyet, mint az előzőben. A Központi Választási Bizottság hétfő délelőttre ígérte a nem hivatalos végeredményt.

A második helyen a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt (KPRF) áll 11,7, a Vlagyimir Zsirinovszkij féle nacionalista Liberális-Demokrata Párt (LDPR) a harmadik 8,4, és az Igazságos Oroszország a negyíedik 8 százalékkal.

A be nem jutó pártok közül az Agrárpárt 2,4, a liberális Jabloko 1,6, a Polgári Erő 1,1 százalékon, a többi négy induló párt 1 százalék alatt állt. Érdekes módon Putyin pártja mind Moszkvában, mind Szentpéterváron kevesebb szavazatot szerzett, mint országosan.

A részvétel 62 százalék felett volt, bár erről pontos adatot még nem közöltek. A bajnokok e tekintetben a csecsenek és az ingusok: Csecsenföldön a szavazásra jogosultak több mint 99, Ingusföldön valamivel több mint 98 százaléka adta le voksát. Tatárföldön 85, Csukcsföldön 86 százalékos volt a részvétel.

Számos olyan hely akadt, ahol csak az Egységes Oroszország lépte át a 7 százalékos küszöböt. A csúcsot az ugyancsak a Kaukázusban lévő Karacsáj-Cserkeszföldön állították fel: az egyik ottani kerületben 100 százalékos részvétel mellett az Egységes Oroszország 100 százalékot szerzett.

A győztes Egységes Oroszország párt főhadiszállásán sokáig várták a politikusok, újságírók és a biztonsági szolgálat emberei az államfőt, ám, kiderült: Putyin visszavonult dácsájára. Az Egységes Oroszország tízmillió szavazattal kevesebbet gyűjtött össze, mint Vlagyimir Putyin a legutóbbi elnökválasztáson.

A nyertes kivételével minden párt súlyos csalásokról számolt be - még Szergej Mironov, az ugyancsak Putyint támogató Igazságos Oroszország és a felsőház elnöke azt állította, Szentpétervárott már nyomoznak is egy jelentős csalás ügyében. A nyilatkozók állításai szerint megfigyelőik sok esetben rögzítették is tapasztaltakat, többek között videón. A kommunisták, valamint a jobboldali, liberális SZPSZ már be is jelentette, hogy megtámadja a választások eredményét.

Az Eho Moszkvi rádióban nyilatkozó egyik külföldi megfigyelő még a délelőtti sajtóértekezlet előtt közölte, a szavazókörzetekben nem tapasztaltak jelentős szabálysértéseket, viszont aggodalomra ad okot a választások előkészítése, kezdve a vonatkozó törvényektől a sajtó helyzetén át egészen odáig, hogy Oroszországban a törvényhozás függ a végrehajtó hatalomtól, s nem fordítva.

A Másik Oroszország ellenzéki tömb, amelynek egyik vezetője Garri Kaszprov, Moszkvában és Szentpéterváron gyásztüntetésre hívta hétfőre híveit fekete szalaggal, vagy egy szál virággal. A tüntetésekre nem kértek és nem is kaptak engedélyt, így valószínűleg fellép ellenük a rendőrség. Eközben az Egységes Oroszország ifjúsági szervezete és több más hasonló szervezet a választási eredmények ünneplésére szervez megmozdulásokat.