Ismét berobbant a donyecki szénbánya

Vágólapra másolva!
Újabb robbanás történt szombaton abban az ukrajnai szénbányában, amelyben két hete közel száz dolgozó vesztette életét egy metánrobbanás miatt. A mostani balesetben legalább öten megsérültek, de sikerült mindenkit a felszínre hozni.
Vágólapra másolva!

Több tucat bányány sérült meg az ukrajnai Donyecknél található Zaszjadko szénbányában, amikor az alig két héttel ezelőtti katasztrófa után ismét bányarobbanás történt. A sérültek közül kettő állapota súlyos. Az esti órákban azt közölték, hogy összesen negyvennégy sérült bányászt szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint 63-an voltak a föld alatt, amikor bekövetkezett a robbanás, de mindenkit sikerült kimenteni.

Ukrajna függetlenné válása óta az volt a legsúlyosabb szénbánya-katasztrófa, amelyet a november 18-i robbanás okozott ugyanitt: akkor száz dolgozó halt meg a metánrobbanás miatt. Összesen négy súlyosabb baleset, illetve szerencsétlenség történt a Zaszjagyko bányában 2001 óta.

Az ukrán szénbányákat a világ legveszélyesebbjei között tartják számon, mert sokban rossz állapotúak a bányabiztonsági berendezések. Ráadásul a kelet-európai ország szénbányáiban általában több mint ezer méter mélységben folyik a kitermelés, az európai szénlelőhelyek mélységének átlagánál kétszer mélyebben. Ilyen mélységben sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy robbanásveszélyes metánkoncentráció jön létre a tárnákban.