Irakban támadott kurdokat a török hadsereg

Vágólapra másolva!
Irakban okozott komoly veszteséget a kurd szeparatista lázadóknak a török hadsereg - jelentették be katonai források, a kurd szervezet viszont azt állítja, hogy semmilyen támadás nem érte észak-iraki állásaikat. Törökország régóta készül arra, hogy behatoljon az észak-iraki kurd régióba, noha Amerika és Irak is ellenzi, hogy ilyen lépést tegyen.
Vágólapra másolva!

A török haderő "komoly veszteségeket okozott" a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által támogatott szeparatista lázadóknak Irakban - írja a BBC a hadsereg közlésére hivatkozva. Katonai források szerint a törökök egy nagyobb lázadó csoportot vettek tűz alá az iraki határ túloldalán.

"Hírszerzési munkálatok részeként egy 50-60 fős PKK-terrorista csoportot sikerült azonosítani az iraki határon belül" - olvasható a hadsereg honlapján. A törökök "erős beavatkozást hajtottak végre" a csoport ellen, amely után az "súlyos veszteségeket szenvedett" - írták. A hadsereg azt is közölte, hogy tudná fokozni a "beavatkozást" a régióban, ha szükség lenne rá.

A PKK szerint azonban nem történt semmiféle török behatolás sem földön, sem levegőben. Semmiféle támadás nem érte a szervezet észak-iraki területen lévő állásait - mondta Erbílben, az iraki kurd autonómia központi városában betiltott párt egy névtelenül nyilatkozó illetékese. Az Irakban állomásozó amerikai haderő bagdadi parancsnokságának sincs információja török behatolásról - közölte a parancsnokság egyik szóvivője.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök még október végén hatalmazta fel a hadsereget, hogy Észak-Irak területén is fellépjen az ott rejtőzködő kurd felkelők ellen, noha az Egyesült Államok és Irak többször is intette Törökországot attól, hogy nagyszabású hadműveletet hajtson végre a viszonylag békés kurd régióban.

Az iraki határ térségében százezer török katona állomásozik, akiken az utóbbi hónapokban többször ütöttek rajta kurd lázadók.