A tűz után sárlavina fenyegeti Kaliforniát

Vágólapra másolva!
A kaliforniai hatóságok utasítást adtak az októberi tűzvész sújtotta térségek lakóinak evakuálásra, attól tartanak ugyanis, hogy a szárazságot követő heves esőzés miatt a kiégett domboldalaknál sárlavinák alakulnak ki.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés Orange megye lakóira vonatkozik a Los Angeles és San Diego közötti területen, ahol több mint 100 négyzetkilométernyi bozót égett le október végén gyújtogatás következtében. A dél-kaliforniai bozóttüzeknek nyolc halálos áldozata volt, 640 ezren menekültek el otthonukból, több mint 2100 négyzetkilométer és 2000 lakóház égett le. A károkat csak San Diego körül több mint egy milliárd dollárra becsülték.

Az országos meteorológiai szolgálat pénteken figyelmeztetett a heves esőzések veszélyére több helyen, így San Diego környékén, ahol hat hete több tűzvész is pusztított. Idén ősszel most esik az első jelentősebb mennyiségű csapadék Dél-Kaliforniában, ahol 2007 volt a legaszályosabb esztendő 130 éve, amióta mérik a csapadékot. Az eső azért okozhat földcsuszamlás szerű sárlavinát, mert a domboldalak talajmegkötő növényzete a tűz martaléka lett.