Még két évig maradnak Afganisztánban a holland erők

Vágólapra másolva!
A holland kormány pénteken úgy döntött, hogy két évvel meghosszabbítja a dél-afganisztáni Uruzgan tartományban tevékenykedő holland ISAF-kontingens jövő augusztusban lejáró küldetését.
Vágólapra másolva!

A döntést - hágai hivatalos közlés szerint - az afgán kormány, a NATO és az ENSZ kérésére hozták, biztonsági, emberi jogi és nyomorenyhítési megfontolások alapján. A holland katonák afganisztáni küldetésének az a célja, hogy stabilizálják a közép-ázsiai országot, nyújtsanak támogatást az afgán kormánynak, haderőnek és rendőrségnek, valamint részesítsék olyan kiképzésben az afgán egységeket, hogy azok átvehessék feladataik ellátását - olvasható a holland kormány tájékoztatásában.

A NATO részéről - amely összesen 41 ezer embert tart Afganisztánban - erős nyomás nehezedett Hollandiára, hogy hosszabbítsák meg a mintegy 1700 holland katona megbízatását, a holland közvélemény azonban meglehetősen aggódik a térségben erősödő tálib támadások és növekvő szövetséges veszteségek miatt. Eddig két holland katona halt meg Afganisztánban, egyikük öngyilkosságot követett el. Afganisztánban ez évben eddig mintegy 5 ezren haltak meg erőszakos cselekmények következtében.

A hágai kormány döntését a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ennek megadása nem kétséges.

James Appathurai NATO-szóvivő üdvözölte a hágai döntést mint a küldetés és az afgán nép melletti folytatólagos elkötelezettség megnyilvánulását. A NATO legutóbbi védelmi miniszteri értekezletén hangsúlyt kapott, hogy a szövetség több tagországtól vár fokozott áldozatvállalást az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi erők (ISAF) szükséges létszámra történő feltöltése érdekében.