64 rendőr sérült meg a párizs-környéki zavargásokban

Vágólapra másolva!
Második éjszaka zavarogtak több Párizs melletti külvárosban. Az utcai erőszakot két észak-afrikai származású fiatal halála váltotta ki, akiket motorjukkal elütött egy rendőrautó. A randalírozók autókat gyújtottak fel, boltokat, iskolákat rongáltak meg. Az összetűzésekben 64 rendőr sérült meg, öten súlyosan.
Vágólapra másolva!

Hatvannégy rendőr sérült meg - közülük öten súlyosan - keddre virradóra Párizs egyik elővárosában, ahol két helyi fiatal halálát követően robbant ki újabb zavargás. Egy nappal azután, hogy egy 15 és 16 éves fiú motorral rendőrautónak ütközve életét vesztette a fővárostól 20 kilométere északra fekvő Villiers-le-Belben, Val-d'Oise megye hat városában robbant ki utcai erőszak. Villiers-le-Bel, Sarcelles, Garges-les-Gonesses, Cergy, Ermont és Goussainville-ben összesen 63 gépkocsit és öt épületet gyújtottak fel, közöttük egy könyvtárat, két iskolát és egy szupermarketet.

A haláleset vasárnap történt, ám a hétfő éjszakai zavargások sokkal erőszakosabbak voltak, mint előző este. Vasárnap 30 autót és egy rendőrőrsöt gyújtottak fel. Michele Alliot-Marie belügyminiszter szerint az események szervezettek voltak. A kínában tartózkodó Nicholas Sarkozy francia elnök nyugalomra intett.

Az első rendőrségi vizsgálatok szerint a járőrkocsiban ülő rendőröket nem terheli felelősség. A hatóságok szerint a fiatalok - a 15 éves Moushin és a 16 éves Larami - gyorsan hajtottak a forgalmi engedély nélküli motorral, amikor a rendőrautónak ütköztek. A rendőrök szerint nem üldözték őket, de nem volt rajtuk sisak, és semmibe vették a közlekedési szabályokat. Az ügyben a rendőrséget felügyelő államügyészség nyomoz.

Az egyik ügyész szerint a fiatalok a rendőrkocsi elé hajtottak, és a rendőrök azonnal hívták a mentőket. Ezt szemtanúk is megerősítették, ám az áldozatok rokonai és más helyiek szerint a rendőrök meg sem próbáltak segíteni a haldokló fiúkon. Elterjedt az a pletyka is, hogy a rendőrök üldözték őket. A halálos balesetet szenvedett fiatalok észak-afrikai származásúak voltak.

A BBC szerint az esemény megint csak felszínre hozta a külvárosok szegénynegyedeiben élő fiatalok köréban a rendőrökkel szemben táplált gyűlöletet. Az ilyen helyeken gyakoriak a panaszok rendőri brutalitásra és faji megkülönböztetésre.

Franciaországban már volt példa hasonló zavargásokra. 2005-ben egy rendőrök elől menekülő fiatalt ütött agyon az áram. Az esemény nyomán országszerte felzúdtultak a külvárosok zömében bevándorlók lakta környékei. Az akkor belügyminiszter Sarkozy komoly kritikákat kapott, mert többek között csőcseléknek nevezte a randalírozókat.