Hollywoodi sztárok villáit fenyegeti a kaliforniai tűzvész

Vágólapra másolva!
Gyorsan terjedő erdőtűz pusztít a dél-kaliforniai Malibuban: legalább 35 ház leégett, további kétszáz veszélybe került. A lángok elől tízezer embert költöztettek ki lakhelyéről, a tűz számos hollywoodi híresség otthonát is veszélyezteti. Egy hónapon belül ez a második tűzvész a térségben.
Vágólapra másolva!

Öt óra leforgása alatt hozzávetőleg 900 hektárt perzseltek fel az erdőtűz szombatra virradóra Dél-Kaliforniában. A lángok egyelőre tisztázatlan okból csaptak fel Malibu-tó közelében - közölte Mike Brown, a Los Angeles megyei tűzoltóság szóvivője.

Mintegy 1700 tűzoltó, tíz tűzoltó-helikopter és két repülőgép küzd az erős szél miatt gyorsan terjedő lángokkal. Az oltást nehezíti, hogy a széllökések helyenként elérik a 80 kilométer/órás sebességet.

Tízezer lakó kényszerült otthona elhagyására - közölte Zev Yaroslavsky, Los Angeles megye egyik illetékese, aki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a jelentős anyagi károk mellett egy ember sérült meg: egy tűzoltó könnyebb égési sérüléseket szenvedett. Yaroslavsky elmondta, hogy csökkent a szél erőssége, de a helyzet igen gyorsan változik, és továbbra is veszélyes.

A CNN amerikai hírtelevízió drámai légi felvételeket mutatott a Malibu településen lángokban álló lakónegyedekről és a csendes-óceáni partvidék felett gomolygó sűrű füstfelhőről. A település tengerparti sávjában és dombjai között sok hollywoodi sztárnak van villája. A tűz miatt veszélybe kerül többek között Mel Gibson, Tom Hanks, Pamela Anderson, Britney Spears, Goldie Hawn, Richard Gere és Steven Spielberg háza is.

Néhány hét alatt ez már a második tűzvész Malibuban. Október végén több mint 1800 hektáros terület és több mint féltucat épület, köztük egy templom, vált a lángok martalékává. Kalifornia déli részén ebben az időszakban több mint egy tucat tűzfészek valóságos lángtengerré nőtt össze. Tizenhét ember életét vesztette, 1900 négyzetkilométeres terület égett le és csaknem kétezer ház semmisült meg a természeti csapásban.