Faggatják a kambodzsai népirtás első vádlottját

Vágólapra másolva!
Megkezdte az első vádlott meghallgatását a vörös khmerek népirtását vizsgáló, ENSZ által támogatott kambodzsai nemzetközi bíróság. A hetvenes évek második felének kambodzsai rémuralma kétmillió ember halálát okozta.
Vágólapra másolva!

A vörös khmerek népirtását vizsgáló bíróság először a 66 éves Kaing Guek Eavo vagy Duch néven ismert férfit hallgatja meg, aki 1975 és 1979 közötti rémuralom idején a hírhedt Tuol Sleng (S-21) börtönt és kínzóközpontot vezette. Emberiesség elleni bűnökkel, népirtással, kínzással, önkényes letartóztatással vádolják. A fővárosban, Phnompenben álló központban több mint 16 ezer férfit, nőt és gyermeket kínoztak és öltek meg a vörös khmerek idején.

Helyi és külföldi újságírók, nemzetközi megfigyelők és kambodzsaiak százai tolongtak a kambodzsai főváros külterületén álló épület körül, hogy tanúi legyenek az eseménynek, amely csaknem három évtizeddel a vörös khmerek bukása után következett el. A kétnapos meghallgatást egyenes adásban közvetítik Kambodzsában és tíz másik országban. A bírósági tárgyalás a tervek szerint 2008-ban kezdődik.

Mielőtt a bíróság tavaly júliusban letartóztatta és vád alá helyezte Duchot, 1999-től egy katonai börtönben tartották fogva vádemelés nélkül, amit ügyvédje, Kar Savuth "a nemzetközi és a kambodzsai jog megsértésének" minősített. Fellebbezést is szándékoznak benyújtani emiatt.

Négy további magas rangú vörös khmer vezetőt tartóztattak még le és helyeztek vád alá az ügyben, köztük a 78 esztendős Khieu Samphan ex-államfőt - ellene hétfőn emeltek vádat emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért. Ő is fellebbezésre készül egyévi ideiglenes fogva tartása miatt.

"Különös jelentősége van ennek az első (nyilvános) meghallgatásnak", tekintve, hogy Kambodzsa még nem nézett igazán szembe történelmének e sötét korszakával - mondta újságíróknak Reach Sambath, a bíróság egyik szóvivője. Csaknem kétmillió halottja volt a maoizmus és a nacionalizmus egyfajta keverék-ideológiáján alapuló vörös khmer uralomnak a délkelet-ázsiai országban.