Ötleteivel dobja fel a palesztinokat Blair

Vágólapra másolva!
Hosszú hónapok viszonylagos láthatatlansága után Tony Blair volt brit miniszterelnök hétfőn ismerteti elképzeléseit arról, hogy miként lehetne munkát adni több tízezer palesztinnak. A június óta a nemzetközi közösség közel-keleti küldötteként dolgozó Blair feladata, hogy a megszállt területek újjáélesztésével lendületet adjon a jövő hétfőn kezdődő béketárgyalásoknak. Blair ipari parkokat és mezőgazdasági vállalkozásokat javasol majd, de egyelőre csak a hangulat javulását remélik ettől.
Vágólapra másolva!

A palesztin gazdaság talpra állításával akarja megadni a jó hangulatot a jövő hétfőn kezdődő közel-keleti béketárgyalásokhoz Tony Blair volt brit miniszterelnök, aki június óta a nemzetközi közösség megbízásából közel-keleti közvetítőként tevékenykedik. Ez az első alkalom, hogy Blair átfogó gazdasági tervvel áll a nyilvánosság elé, amelyben ipari parkok és mezőgazdasági vállalkozások létrehozásától reméli a megszállt területek - Ciszjordánia és a Hamász irányította Gázai-övezet - mind aggasztóbb helyzetének javítását.

Blair azt mondta, elképzeléseinek célja, hogy több tízezer palesztin juthasson majd munkához, és a hétköznapi emberek számára is érzékelhetővé váljon a változás. A ciszjordániai Jerikóban például kereskedelmi parkot nyitnának, amelyet kereskedelmi folyosóval kötnének Jordániához, valószínűleg a - kereskedelmet szinte lehetetlenné tevő - izraeli ellenőrzőpontok megkerülésével. Gázában új csatornarendszer épülne, de egyelőre nem világos, hogy a területet június óta katonai ellenőrzés alatt tartó Hamász militáns csoporttal miként működnének együtt.

A tervet Blair együtt ismerteti Szalam Fajad palesztin miniszterelnökkel és Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel abban a reményben, hogy ezzel az együttműködés új lendületet kaphat. Hétfőtől ugyanis az Egyesült Államokban - Annapolis városában - kezdődik a hét év óta első jelentősebb palesztin-izraeli béketárgyalás.

David Miliband brit külügyminiszter a hétvégén ígért pénzügyi támogatást, közel 250 millió font (89 milliárd forint) értékben. A pénzügyi segélyről szóló bejelentés miatti optimizmust azonban némileg mérsékelte a ciszjordániai zsidó telepek miatti aggodalom: a palesztinok, a szaúdi és az amerikai kormány azt akarja, hogy a tárgyalások előtt állítsák le az építkezéseket. Az izraeliek viszont azt mondták, csak Annapolisban tárgyalnak erről. A telepek kérdése azért lényeges, mert a palesztin településeket falrendszerrel választják el öngyilkos merénylőktől tartva, ez viszont a palesztin területek gazdaságát sújtja, ami újabb táptalaja lehet merénylők toborzásának.