Peking-párti győzelem a hongkongi választásokon

Vágólapra másolva!
A demokráci-párti erők vereségével és egy, a pekingi vezetés támogatását élvező párt gyűzelmével végződtek a hongkongi helyhatósági választások. Az eredmény miatt valószínűleg leghamarabb csak 2017-ben lesznek teljesen demokratikus választások a Nagy Britanniától 1997-ben Kínához visszakerült államban.
Vágólapra másolva!

A pekingi vezetés támogatását élvező Demokratikus Szövetség egy jobb Hongkongért (DAB) nyerte a hongkongi helyhatósági választásokat, összesen 115 mandátumot szerezve a 364 képviselőtestületi pozícióból.

A választások legnagyobb vesztese a közvetlen választásokat követelő Demokratikus Párt, amely az előrejelzésekkel ellentétben az eddigi 95 mandátumból csak 60 képviselőhelyet tudhatnak magáénak. A demokrácia-párti tábor veresége egybeesik azokkal a konzultációkkal, amelyek azt hivatottak eldönteni, hogy Hongkongban mikor tarthatnak közvetlen választásokat.

Az egykori brit terület 1997-ben került ismét Kína fennhatósága alá tartozó Hongkong saját parlamenttel és kormánnyal rendelkezik, de a hatóságok a gyakorlatban pekingi ellenőrzés alatt működnek. Az általános, közvetlen választások megrendezése célként szerepelt a Nagy-Britannia és Kína közötti, az átadásáról szóló megállapodásban. A kínai vezetés erre legkorábban 2017-ben lát lehetőséget, míg a demokrata tábor a 2012-ben szeretné.