Vágólapra másolva!
Óriási pusztítást végzett egy trópusi vihar Banglades déli partjainál, hiába telepítettek ki hétszázezer embert, több százan haltak meg, amikor a viharos szél miatt kidőlt fák a házakra zuhantak. Az áldozatok száma valószínűleg tovább fog emelkedni.
Vágólapra másolva!

Legalább 242 halottja van a trópusi viharnak Banglades déli partvidékén egy hivatalos összesítés szerint, az emberek többsége azért halt meg, mert a szélvihar miatt kidőlt fák rázuhantak a vályogból és bambuszból épült viskókra. A Szidr ciklon csütörtökön sújtott le a dél-ázsiai országra 240 km/óra sebességű széllel.

A legsúlyosabb a helyzet a fővárostól, Dakkától 120 kilométerre délre fekvő Bariszal tartományban, ahonnan már 700 ezer embert kellett evakuálni. A viharos szél házak ezreit söpörte el, fákat és villanypóznákat csavart ki, több tengerparti várost pedig öt méter magas víz öntött el. E településekkel megszakadt a telefonos összeköttetés és nincsen áramszolgáltatás sem.

A hatóságok szerint az áldozatok száma tovább emelkedhez, a kár nagysága pedig egyelőre ismeretlen - írja a BBC. Pénteken a korai órákban valamennyire gyengült a vihar ereje, amely ekkor haladt át a fővároson, Dakkán, ezért most kezdődhet el a veszteségek felmérése, és a segítségnyújtás megszervezése.

A többször megismételt figyelmeztetés dacára a Bengál-öbölből több mint száz halászhajó nem tért vissza időben a kikötőkbe, félő, hogy mindegyik legénysége odaveszett. Az utóbbi évek legnagyobb vihara elől 350 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről biztonságosabbnak ítélt helyre. A hatóságok biztosak voltak abban, hogy a bádoglemezekből, szalmából és bambuszból összetákolt viskókat el fogja söpörni a forgószél. A kormány pótlólagos élelmiszert és gyógyszert irányított a térségbe a már eddig ott felhalmozott készleteken felül.

Csittagongnak, Délkelet-Banglades jelentős gazdasági központjának a repülőtere szerda óta nem indít és nem fogad járatokat, a kikötőt is lezárták, és a halászbárkákat felszólították, hogy azonnal térjenek vissza a parthoz. A környező iskolákban szünetel a tanítás.

A forgószéltől fenyegetett térségben van a Sundarband mangroveerdőség, amely a Föld legnagyobb egybefüggő mangroveerdeje, s mint ilyen, a világörökség része. Itt él a kihalástól fenyegetett bengáli tigris (királytigris) legnagyobb populációja.Októberben és novemberben gyakoriak a trópusi viharok a Bengál-öböl térségében. 1970-ben több mint félmillió bangladesi életét oltotta ki egy ciklon a nyomorgó dél-ázsiai országban.