Felrobbantottak egy katonákat szállító buszt Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Nyolc katona meghalt, negyven megsebesült, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a pakisztáni légierő egyik személyszállító autóbuszát az ország keleti részén. Közben a hadsereg északon legalább 70 lázadót ölt meg a két napja tartó harcokban.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni légierő nyolc katonája meghalt, további negyven pedig megsebesült csütörtökön az ország keleti részén fekvő Pandzsáb tartományban egy öngyilkos merényletben - közölték a helyi hatóságok. A merénylő motorkerékpárjával nekihajtott a katonákat szállító autóbusznak a Szargodha város mellett fekvő légibázis közelében, és így robbantotta fel azt.

Pakisztán az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese a terrorizmus ellen indított nemzetközi hadjáratban, de a közép-keleti országban már számos robbantásos merényletet követtek el katonai és polgári célpontok ellen a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások óta.

Legutóbb kedden, a főváros közelében fekvő Ravalpindi mellett, egy rendőrségi ellenőrző pontnál robbantottak: ott hét ember - köztük három rendőr - vesztette életét. Szeptember elején szintén e térségben két öngyilkos merénylő robbantott fel egy közalkalmazottakat szállító autóbuszt, aminek következtében 25-en meghaltak, 68-an megsebesültek.

Napok óta harcolnak a lázadókkal

Közben a pakisztáni hadsereg harci helikopterek bevetésével legalább 70 iszlamista lázadót ölt meg két nap leforgása alatt az ország északnyugati részében - közölték csütörtökön katonai, illetve rendőri forrásból. A hadsereg közleménye 60 és 70 közötti "gonosztevő" megöléséről adott hírt az iszlamista harcosok bevett elnevezését használva. A korábbi, szerda éjjeli mérleg még 20 felkelőről szólt.

A harcok szerdán kezdődtek újra a kormánycsapatok és az al-Kaida terrorszervezethez, illetve az afganisztáni tálibokhoz közel álló helyi iszlamisták között a Szvat-völgyben, az Északnyugati Határvidék Tartományban, annak ellenére, hogy a múlt hét végi összecsapásokat hétfőn fegyverszünet követte.

Az elmúlt három hónapban iszlamista lázadók országszerte fokozták tevékenységüket, miközben a belpolitikai helyzet egyre bizonytalanabb. Az országban - ahol nyolc évvel ezelőtt vértelen puccsal jutott hatalomra Pervez Musarraf tábornok - jövő januárban választásokat terveznek, amelyek a polgári demokráciára való áttérést jelezhetik. A választásokra készülő, önkéntes száműzetéséből nemrég hazatérő korábbi miniszterelnöknő, Benazir Bhutto ellen ugyanakkor nemrég szintén véres merényletet követtek el Karacsiban.