Nem árvák a meghurcolt csádi gyerekek

Vágólapra másolva!
Van családja azoknak az afrikai gyerekeknek, akiket dárfúri árvaként próbált Európába vinni egy francia civil szervezet - állítja most már az ENSZ és a Vöröskereszt is a gyerekekkel folytatott beszélgetések alapján. A többségében 3-5 éves csöppségek, akiket Csád szerint el akartak rabolni az európaiak, a szudáni határ környékéről származnak, és nem dárfúri menekültek.
Vágólapra másolva!

Valóban nem árvák és nem is dárfúri menekültek azok az afrikai gyerekek, akiket a Zoé Bárkája francia civil szervezet próbált meg Franciaországba szállítani nemrég - állapította meg az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt közös jelentése. A gyermekek - akiket a csádi hatóságok szerint a franciák megpróbáltak elrabolni - szinte mind rendelkeznek legalább egy közeli hozzátartozóval.

Az ENSZ gyermekalapja (UNICEF), a világszervezet menekültügyi főbiztossága, valamint a Nemzetközi Vöröskereszt a gyermekekkel folytatott beszélgetések után arra a következtetésre jutott, hogy a 21 lány és a 82 fiú a csádi-szudáni határ mentén fekvő falvakból, Adré és Tiné körzetéből származik. A menekültügyi főbiztosság szóvivője hozzátette: "csádi oldalon" lévő falvakról van szó, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy a gyermekek is mind csádiak, mivel a határ mindkét oldalán élnek csádiak és szudániak is.

A nemzetközi szervezetek munkatársaival folytatott beszélgetések során a többségében 3-5 éves gyermekek nagy része beszélt a családjáról, amelyben legalább egy felnőtt személyt szülőnek tekintett - írják a jelentésben. A további 12 gyermek kikérdezése még folyik, a humanitárius szervezetek és a csádi hatóságok így csak lépésről lépésre tudnak haladni a történet rekonstruálásában.

A gyermekek elrablásával vádolt Zoé Bárkája francia civil szervezet korábban nyilatkozatban tagadta, hogy örökbefogadás miatt akarták Franciaországba vinni a gyerekeket, állításuk szerint orvosi kezelésre akarták őket Európába hozni. A Csád keleti részén található abéchéi árvaház által befogadott gyermekek egészségi állapota ugyanakkor nem ad okot az aggodalomra, igaz, voltak közöttük, akiket kisebb sérülésekkel kellett kezelni.

Az ügyben korábban kilenc francia állampolgárt, a Zoé Bárkája tagjait és három újságírót vettek őrizetbe a csádi hatóságok, de a gyermekek szállítását biztosító repülőgép hét fős spanyol személyzetét, valamint a belga pilótát is letartóztatták, és kiskorúak elrablásával, csalással, illetve cinkossággal vádolják őket. Idriss Deby csádi elnök kemény büntetést ígért az általa emberrablásnak és gyerekkereskedelemnek nevezett tettért. Mint korábban fogalmazott, "a cél az volt, hogy elrabolják a gyerekeket a szüleiktől és európai pedofiloknak adják el őket, vagy megöljék és eladják a szerveiket".

Míg eleinte a francia diplomácia a letartóztatott európai állampolgárok csádi bíróság elé állítása mellet foglalt állást, Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök szerdán ígéretet tett arra, hogy meggyőzi csádi kollegáját az ártatlanság vélelmének fontosságáról. Az államfő telefonon arra kérte Idris Déby elnököt, hogy Csád engedje szabadon azt a három újságírót, akiket a civil szervezet hat munkatársával egyidejűleg tartóztattak le. Sarkozy hivatala szerint Déby ígéretet is tett, hogy mindent elkövet ennek érdekében.

Forrás: EPA
Menekült dárfúri gyerekek Csádban: nem őket vitték volna Európába

A BBC tudósítója szerint az ügy ugyanakkor komolyan árthat a politikai kapcsolatoknak, hiszen éppen Franciaország szorgalmazza, hogy az EU a következő hetekben küldjön békefenntartókat a térségbe a dárfúri menekültek védelmére. Szerdán a csádiak azonban már Abéché utcáin tüntettek a gyermekrablások ellen.