Lemondott a boszniai kormányfő

Vágólapra másolva!
Tiltakozásképp lemondott Bosznia-Hercegovina szerb nemzetiségű miniszterelnöke, mivel egy friss határozat értelmében a parlament immár a boszniai szerb miniszterek beleegyezése nélkül is döntést hozhat fontos kérdésekben. Elemzők szerint a boszniai államelnökség vélhetően nem fogadja el a miniszterelnök lemondását.
Vágólapra másolva!

Bejelentette lemondását csütörtökön Nikola Spiric szerb nemzetiségű boszniai miniszterelnök, tiltakozva ezzel Miroslav Lajcak, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének legutóbbi döntése ellen.

Lajcak, aki nemzetközi megbízással teljhatalmú úrként felügyeli az etnikai alapon két részre osztott államot, döntésében lehetővé tette a kormány muzulmán és horvát tagjainak, hogy bizonyos fontos döntéseket a szerb miniszterek beleegyezése nélkül is meghozzanak. Ezzel a főképviselőnek az volt a célja, hogy a parlament gördülékenyebben tudjon működni.

Spiric lemondásának elfogadásáról a háromtagú boszniai államelnökségnek kell döntenie, de elemzők szerint nagyon valószínű, hogy nem fogadják el, és arra kérik a kormányfőt, hogy folytassa hivatali munkáját.

Nem a miniszterelnök az egyetlen ugyanakkor, aki ilyen döntést vett fontolóra, több boszniai szerb politikus értékelte úgy , hogy Lajcak legutóbbi intézkedése veszélyezteti a boszniai szerb entitás autonómiáját. Közülük többen fenyegetőztek azzal, hogy lemondanak tisztségükről vagy akadályozni fogják a kormány munkáját, ha a főképviselő nem vonja vissza határozatát.