Irak korlátozza a kurd gerillák mozgását

Vágólapra másolva!
Az iraki kormány újabb ellenőrző pontokat állított fel az északi országrészben tartózkodó kurd gerillák mozgásának korlátozása érdekében, és intézkedéseket tett utánpótlási útvonalaik elvágására - jelentette be Hosjar Zebari iraki külügyminiszter. Közben a török kormány büntetőintézkedéseket rendelt el a PKK támogatói ellen.
Vágólapra másolva!

Törökország mintegy százezer katonát vont össze iraki határa mentén és azzal fenyegetőzik, hogy nagyszabású hadjáratot indít a betiltott, szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásai ellen, ha az iraki biztonsági erők nem csapnak le a szakadárok bázisaira. A PKK gerillái e támaszpontokról kiindulva hajtanak végre támadásokat Törökország ellen.

Az Egyesült Államok és Irak a térségbeli helyzet megingásától tartva már felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon a hadművelettől.

Gazdasági szankciók a PKK támogatói ellen

A kabinet által szerdán elfogadott büntetőintézkedésekről részleteket még nem tettek közzé. A szankciók mindazonáltal kimondatlanul is az észak-iraki félautonóm kurd régió vezetése ellen irányulhatnak. A Maszúd Barzani elnök irányításával működő iraki kurd vezetés szembehelyezkedik a szakadár PKK elleni harccal.

Törökország kurd többségű délkeleti részén, ahol nagy a szegénység, az egyik fő bevételi forrás az iraki Kurdisztánnal való kereskedelem.