Rice letörte a panaszkodó diplomatákat

Vágólapra másolva!
Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter rendreutasította a panaszkodó diplomatákat, akik napok óta tiltakoztak a kötelező iraki szolgálat ellen. A diplomaták zúgolódását Rice azzal törte le, hogy kijelentette: kötelességük megtagadása esetén elbocsátás vár rájuk. Bagdadban sok diplomataállásra nem akad jelentkező.
Vágólapra másolva!

Condoleezza Rice, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön letörte az amerikai diplomaták "zendülését". A diplomaták napok óta panaszkodnak és bírálják, hogy a betöltetetlen bagdadi állások miatt kötelezővé tették számukra az iraki szolgálatot.

Rice minden amerikai nagykövetség és külképviselet állományával közölte: a külügyi tisztviselőknek kötelességük betartani esküjüket, végrehajtani a kormány politikáját és szükség esetén a világon bárhol szolgálatot teljesíteni. Az amerikai külügyminisztérium még szombaton közölte: kötelezővé teszik az iraki külszolgálatot, és aki ezt megtagadja, azt elbocsátás fenyegeti.

Rice csütörtökön azelőtt küldött üzenetet a diplomáciai képviseleteknek, hogy Washingtonból Törökországba és a Közel-Keletre utazott. Előző nap a külügyminisztérium épületében több száz diplomata rögtönzött gyűlésen tiltakozott a vietnami háború óta elrendelt legnagyobb szabású diplomáciai "behívás" ellen. Egyikük "potenciális halálos ítélethez" hasonlította a kényszerű bagdadi szolgálatot, amit többen megtapsoltak.

Harry Thomas, a tárca személyzeti igazgatója korábban közölte, hogy 2008 nyarától 250 posztot kell betölteni Bagdadban, de 50 helyre nincs jelentkező. Első körben 200-300 diplomata kap levelet, amelyben javasolják nekik, hogy jelentkezzenek. Ha tíz napon belül nem gyűlik össze a kellő számú önkéntes, akkor hivatalból fogják kijelölni azokat, akiknek Irakban kell szolgálniuk. Az amerikai nagykövetség Bagdad szigorúan védett "zöld zónájában" található, ennek ellenére gyakran érik aknatámadások.