Kirendelt tüntetők biztatták Putyint

Vágólapra másolva!
Többszáz diákot és vasutast rendeltek ki, hogy Vlagyimir Putyin mellett tüntessenek. Amellett kellett kiállniuk, hogy Putyin harmadszor is elnök maradhasson. Putyin korábban úgy nyilatkozott, hogy nem az elnöki, hanem a miniszterelnöki posztért kíván indulni.
Vágólapra másolva!

A The Guardian által megszerzett dokumentum szerint helyi kormányhivatalok követelésére kellett Tverben diákoknak és Novoszibirszkben vasutasoknak Putyin újabb elnöki ciklusa mellett tüntetniük az elmúlt hetekben. A botrányt ellenzéki politikusok robbantották ki. A nyilvánosságra került táviratot ügyészek vizsgálják.

Az egyelőre nem világos, hogy a kötelező tüntetést a Kreml rendelte-e el vagy helyi bürokraták. Putyin korábban bejelentette, hogy nem pályázik egy harmadik elnöki ciklusra, azonban a The Guardian által "sólyomszerű ragadozóknak" titulált tanácsadók attól tartanak, ha Putyin lelép, ők is elveszítik befolyásukat. Ezért az elmúlt napokban kampányt indítottak országszerte azért, hogy Putyin még egy cikluson át pozíciójában maradhasson.

Többek között Novoszibirszkben, Magadanban, Tverben, Volvográdban, Voronyezsben és a csecsen fővárosban, Groznijban tüntettek Putyin szimpatizánsai. Transzparenseiken az alábbi szöveg volt olvasható: "Harmadik ciklust VV Putyin elnöknek, megerősíti Oroszország szerepét a nagyhatalmak között!". Bár Putyin valóban nagy támogatottsággal bír, úgy tűnik, mégsem minden demonstráló vonult önként az utcára.

Szergej Lemikhov nyugat-szibériai állomásfőnök táviratából például világosan kiderül, melyik területről hány munkásnak kellett kivonulnia a novoszibirszki gyűlésre október 24-én. A gyűlésen körülbelül 30 ezer ember volt jelen. Mint kiderült, közülük többszázat odarendeltek - írta a The Guardian.

Tverben hasonló parancs érkezett, itt különböző oktatási vezetők 55 iskolából vezényeltek ki tanárokat és diákokat tüntetni. Ők "Putyin, megbízunk benned!" táblákat cipeltek.