140 százalékkal emelték Sarkozy fizetését

Vágólapra másolva!
A francia közgyűlés kedden 140 százalékkal emelte meg a köztársasági elnök bérét, Nicolas Sarkozy államfő fizetése így igazodik a francia kormányfő fizetéséhez. Az ellenzéki képviselők nem jelentek meg a fizetésemelésről szóló szavazáson.
Vágólapra másolva!

140 százalékos fizetésemelést szavazott meg kedden a nemzetgyűlés a francia államfőnek, Nicolas Sarkozy államfő jelenlegi 8300 eurós fizetése 19 300 euróra emelkedik.

A köztársasági elnök megemelt fizetése 2008-tól így igazodni fog a miniszterelnök bruttó 18 700 eurós fizetéséhez. Az ellenzék nem jelent meg a keddi szavazáson, a baloldali képviselők a nemzetgyűlés folyosóján fejezték ki nemtetszésüket a döntéssel kapcsolatban.

A francia köztársasági elnök megemelt fizetése a nyugat-európai vezetők béréhez igazodik. A brit miniszterelnök 15 300 eurót keres havonta, míg az európai rekordot tartó német kancellár 21 300 eurót vihet haza. Angela Merkel viszont maga fizeti személyes költségeit, míg a francia elnöknek mandátuma idején minden kiadását továbbra is az állam fedezi.