Szomáli kalózok újabb hajót támadtak meg

Vágólapra másolva!
Cukrot szállító, Indiába tartó hajót térítettek el szomáli kalózok hétfő este. A szomáli vizek ellenőrzésükre számos nemzetközi felhívást tettek már, de eredménytelenül.
Vágólapra másolva!

Szomáli kalózok újabb hajót kerítettek hatalmukba, ezúttal egy dél-koreait - közölték tisztviselők kedden. Paddy Ankunda, az Afrikai Unió egyik szóvivője szerint a támadók hétfő este térítették el a hajót a szomáli főváros, Mogadishu partjai közelében. A dél-koreai hajó cukrot szállított Indiából.

A Nairobiban működő kelet-afrikai tengeri segélyprogram vezetője, Andrew Mwangura közölte, hogy szomáliai hajózási források is megerősítették a hajó eltérítését. Hozzátette, hogy a helyzet nagyon súlyossá vált ezeken a vizeken.

Más források viszont azt közölték, hogy a hajót nem kalózok, hanem szomáliai biztonsági őrök kerítették hatalmukba keddre virradóra, olyan emberek, akiket éppen azért küldtek a fedélzetre, hogy vigyázzanak a teherszállító biztonságára. S a hajó már 10 napja megérkezett Mogadishu kikötőjéhez, ahol azóta is lehorgonyozva várakozott. A dél-koreai hajón egyes hírek szerint 43, más hírek szerint 23 fős külföldi személyzet tartózkodott.

A szomáli vizek a világon a legveszélyesebbek, ellenőrzésükre számos nemzetközi felhívást tettek már, eredménytelenül. A kalózok általában gyorsjáratú motorcsónakjaikkal kerítik be a kiszemelt hajót, majd a fedélzetére szállnak. Akcióikat sokszor azzal magyarázzák, hogy az illegális halászat és a veszélyes anyagok tengerbe ürítése ellen lépnek fel.

A CNN amerikai hírtelevízió internetes honlapja szerint a szomáli átmeneti kormány engedélyével az ország vizeire ért az Arleigh Burke amerikai romboló. A hadihajó azokat a kalózokat üldözi, akik előző nap egy japán hajót kerítettek hatalmukba.

Az elmúlt években amerikai és NATO-hadihajók járőröztek Afrika szarvánál, hogy megfékezzék a kalózokat Szomália partjainál, ahol a nemzetközi támogatást élvező átmeneti kormány próbál rendet teremteni a 15 éve tartó anarchiát követően.