Szili Katalin a kanadai vízumügy megoldását sürgette

Vágólapra másolva!
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a vízumügy megoldását sürgette hétfői kanadai tárgyalásain.
Vágólapra másolva!

"Szeretnénk, ha (Kanada ezt a kérdést) nemcsak praktikus, hanem politikai szempontból is szemlélné" - mondta a hivatalos kanadai látogatáson tartózkodó házelnök Diane Finley állampolgársági és bevándorlásügyi miniszternek.

Finley közölte: Kanada világosan megfogalmazta a vízummentesség kritériumait, és jövő tavasszal kanadai bizottság érkezik Magyarországra, hogy megvizsgálják, mennyiben teljesíti ezeket a feltételeket.

Szili Katalin azzal érvelt, hogy Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja, ez év végétől ráadásul a schengeni övezethez is tartozik.

Fontosnak nevezte, hogy a magyar társadalom érzékelje: Kanada és Magyarország egy olyan közösség tagja, ahol "ugyanazok az értékek érvényesek mindannyiunk számára". A házelnök - tekintettel arra, hogy Kanada 2001 után vízumkényszert vezetett be Magyarországgal szemben - szorgalmazta: a vízummentesség feltételei legyenek átláthatóak és kiszámíthatóak. Diane Finley miniszter asszony bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország meg fog felelni az elvárásoknak.

Szili Katalin és kanadai partnere, a szövetségi törvényhozás alsóházának elnöke, Peter Milliken megbeszélésein ugyancsak előtérbe került a vízumkérdés. A házelnök kifejezte: szeretné, ha parlamenti szinten is megvizsgálnák a vízumügy előrehaladását.