Havi 1,2 millió forintot keres Putyin

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy rajongója a luxusóráknak. Jelenleg egy 10,8 millió forintot érő, Patek Phillippe által tervezett Swiss márkájú darabot hord. Ha ezt a saját fizetéséből akarná megvenni, az Orosz Központi Választási Bizottság jelentése szerint kilenchavi bérét kellene az órára költenie. Putyin ugyanis évi 14,4 millió forintnak megfelelő összeget keres, amivel nincs éppen előkelő helyen a miniszterelnöki fizetéseket illetően. George Bush amerikai elnök például majdnem ötször annyit keres, mint Putyin.
Vágólapra másolva!

A decemberi orosz elnökválasztások előtt valamennyi jelölt anyagi helyzetét nyilvánosságra hozta az Orosz Központi Választási Bizottság. Putyin az Egyesült Oroszország Párt színeiben méretteti meg magát újra, így az ő anyagi helyzete is nyitott könyv. Putyin évi 14,4 millió forintnak megfelelő összeget keres orosz elnökként. Több mint 21,6 millió forintnyi megtakarítása van, több autó van a tulajdonában, egy darab földterület Moszkvában és egy szerény lakás szülővárosában, Szentpéterváron.

Az Independent által közölt összehasonlításból kiderül, hogy Putyin fizetése jónak számít ugyan Oroszországban, de a nyugati országok elnöki fizetéseivel összehasonlítva szerénynek mondható. Oroszországban az átlagfizetés havi 90 ezer forintnak felel meg, ez évi szinten 1 millió 80 ezer forintot jelent. Ehhez képest a 14,4 millió nem rossz. A francia államfő, Nicolas Sarkozy viszont 60 millió 480 ezer forintnak megfelelő fizetést visz haza egy évben, George Bush amerikai elnök évi bére pedig 70,2 millió forintnak felel meg. Vagyis Bush közel ötször annyit keres, mint Putyin.

"Az orosz fizetések sokkal alacsonyabbak, mint a nyugatiak" - közölte Alekszej Makarkin politikai elemző az Independentnek. Szerinte régóta ez az egyik oka annak, hogy a korrupció népbetegségnek számít Oroszországban. Az Egyesült Oroszország jelöltlistáján például több mint 100 olyan ember szerepel, aki többet keres Putyinnál.

Putyin - bár alapvetően szerény embernek ismerik, aki féltve őrzi magánéletét - azért nem veti meg a luxust sem. Kedveli például a luxusórákat, jelenlegi órája egy Patek Phillippe által tervezett Swiss márkájú darab, ami 10,8 millió forintot ér. Két éve pedig, amikor Robert Kraft amerikai iparmágnás megmutatta neki gyémátborítású gyűrűjét, Putyin kisfiúsan mosolyogva zsebre vágta azt, majd elhagyta a szobát. A zavart Kraft egy héttel később azt nyilatkozta, hogy ajándékba adta a gyűrűt.