Meghalt a hírhedt ázsiai drogbáró

Vágólapra másolva!
Családtagjai bejelentették Khun Sa, Ázsia hírhedt drogbárójának halálhírét. Washington a halál hercegének nevezte Khun Sat, ő magát a san nép felszabadítójaként hirdette. A volt gerilla utolsó éveit nyugdíjba vonulva töltötte Burmában, katonák védelmében.
Vágólapra másolva!

Burma Yangon városában meghalt az egyik leghírhedtebb ázsiai drogbáró, a hetvenes éveiben járó Khun Sa - adta hírül a BBC. Khun Sa évtizedeken át vívott gerillaharcot a burmai kormánnyal, míg drogbirodalmával a háttérben végül békemegállapodást írt alá 1996-ban, majd Yangonban nyugdíjba vonult. A katonai vezetők védelmében élt ezután, az Egyesült Államok hiába ajánlott 2 millió dollárt az elfogásáért.

Valaha a világ legkeresettebb bűnözői közé tartozott, amikor drogot szállított a régióban, Laosz, Burma és Thaiföld határain át. Magánhadserege birtokában Khun Sa azt állította, egy etnikai csoportért, a san népért harcol. A kilencvenes évek közepén azonban megadta magát a burmai katonai kormánynak.

A halála után egy volt társa azt mondta, a san szeparatisták közül kevesen fogják gyászolni. "Gőgös volt, a sanok felszabadítójának gondolta magát, de amikor az emberek, akiket vezetnie, felszabadítania kellett volna, nem fogadták el a vezérnek, hátat fordított nekik" - mondta a Reutersnek a volt gerilla.

Sokan úgy vélekedtek, hogy szabadságharcosi szerepet arra haszálta, hogy legitimálja a drogbirodalmát. Washington a "halál hercegének" nevezte, és egyenértékűként kezelte a maffiavezérekkel. Az USA drogcsempészet vádjával a kiadatását is követelte, azon túl, hogy díjat tűzött ki a fejére.

A családtagok most annyit közöltek, hogy a haláleset a múlt héten történt. A halál oka egyelőre ismeretlen. Khun Sa állíólag diabéteszben és magas vérnyomásban szenvedett.