Átszakadhat a moszuli gát

Vágólapra másolva!
Félmillió ember életébe kerülhet, ha átszakad Irakban a moszuli gát, amely amerikai szakértők szerint bármikor bekövetkezhet az építmény tervezési hibái miatt. Az iraki hatóságok állítólag alábecsülik a veszélyt, pedig a gátszakadás nyomán 19 méter magas víztömeg zúdulna egy iraki városra.
Vágólapra másolva!

Bármelyik pillanatban átszakadhat a moszuli gát, Irak legnagyobb ilyen létesítménye, ami több százezer ember halálát okozhatja - írta a keddi The Washington Post amerikai szakértőkre hivatkozva. A több mint három kilométer hosszú, 131 méter magas gát beomlása nyomán a felduzzasztott Tigris folyó több ezer milliárd liter víze zúdulna le és árasztana el két nagy iraki várost. Becslések szerint akár félmillió áldozata is lehet a katasztrófának: a gáthoz legközelebbi város, a 45 mérföldre fekvő Moszulon állítólag 19 méter magas víztömeg vonulna át, a távolabbi Bagdad egyes részeire 4 méteres hullám zúdulna.

Az 1980-as évek elejére elkészült létesítmény a világ legveszélyesebb gátja az alapozás belső eróziójának kockázata miatt - ez áll az amerikai hadsereg mérnöki alakulatának (USACE) jelentésében. A szakértők szerint a földgát alapvető tervezési hibája, hogy egy gipszrétegre építették, amely víz hatására oldódni kezd. Nem sokkal felépítése után a gát megóvására cementhabarccsal kezdték feltölteni a létesítményt, félmillió tonna ilyen anyagot pumpáltak bele. Az amerikai szakértők - akik a 2003-as invázió után fogtak hozzá a kockázat felméréséhez - úgy látják: az iraki hatóságok alulbecsülik a veszélyt.

Az észak-iraki gát megerősítését célzó munkálatokat gátolja az amerikai szakértők és az iraki hatóságok közötti vita arról, hogy milyen súlyos a helyzet és mennyi pénzt kell fordítani a helyzet megoldására. Az USACE egy második gát építését javasolja a folyó egy alsóbb szakaszán, Irak ezt azonban szükségtelennek és túl drágának találja. A Post szerint a vita mindeddig jórészt a nyilvánosság kizárásával történt, mivel nem akartak riadalmat kelteni az iraki lakosság körében. A jelentés bizonyos részeit egy névtelenséget kérő USACE-tisztviselő ismertette az újsággal.