Nyeli a vécépapírt a német hadsereg

Vágólapra másolva!
A könyvelők összesítése után kiderült, hogy a német hadsereg, a Bundeswehr minden egyes katonája naponta tíz tekercs vécépapírt használ el. "Mit esznek a katonáink?" - tette fel a kérdést a Zöld Párt. A felmérések szerint a német katonák valóban sokkal több időt töltenek a latrinán, mint más német közalkalmazottak - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

A katonák emésztése és a tábori latrinák már Svejk óta sokak képzeletét megragadták. "A katonák most szép sorban ott guggoltak a gödrök fölött, mint a fecskék a távíródrótokon, amikor ősszel az afrikai útjukra készülnek. Mindegyiknek kikandikált a térde a leeresztett nadrágjából, mindegyiknek a nyakában volt a derékszíja, mintha bármely pillanatban fel akarná akasztani magát s csak a vezényszót várná. Ebből is látható volt a katonai vasfegyelem, a szervezettség" - elmélkedik Svejk Jaroslav Hasek könyvében.

Aszalt szilva

A vasfegyelemmel és a szervezettséggel kapcsolatban azonban komoly kérdések merültek fel a német hadseregben, miután a könyvelők kimutatták, hogy átlagban minden egyes német katona naponta 10 tekercs vécépapírt használ el. Az emberfelettinek tűnő mennyiség politikai vitát váltott ki - írja a The Times. A Zöld Párt, amely a papír nélküli, környezetbarát Németországért küzd, felháborodásának adott hangot: "Mit esznek valójában katonáink? Az afganisztáni békefenntartókat aszalt szilvával tömik? Netán a katonák egész nap a vécén bujdokolnak kötelességeik ellátása helyett?"

A felháborodás bizonyos szempontból érthető is, mert más német közalkalmazottakhoz képest a Bundeswehr vécépapír-fogyasztása kiemelkedő. A védelmi minisztérium évi 800 millió tekercs vécépapírjához képest a belügyminisztérium - jóllehet közel ugyanannyi embert alkalmaz - alig 620 ezer tekerccsel is kibírja. A nagy fogyasztású minisztériumok közé tartozik még a német egészségügyi tárca, évi 2,74 millió tekerccsel és a pénzügyminisztérium 5,37 millióval. Azonban egyik se közelíti meg a védelmi tárca igényeit.

Precizitás

A politikai botrány miatt katonai könyvelőket állítottak az ügyre, és alapos belső vizsgálat után kiderítették, hogy rossz a számadat - írja a brit lap. Nem 800 millió tekercs, hanem 800 millió lapnyi vécépapírt használtak. Ez 5,3 millió tekercsnek felel meg a minisztérium állományába tartozó 360 ezer egyenruhás és civil alkalmazott szükségleteinek fedezésére. "Ugyanakkor nehéz pontosan megmondani, hány lap van egy tekercsben, mert ugye vannak 3 rétegű vécépapírok is" - világított rá a helyzet bonyolultságára egy minisztériumi illetékes. A minisztérium így tekercsenként 150 lapos átlaggal számolt.

A vécépapír-ügynek azonban ezzel nem lett vége - írja a The Times. Egykori katonák kezdtek beszámolni a német hadsereg legféltettebb titkairól. Azt mondták, lehet, hogy nem pontosan 800 millió tekercs, de a valós szám biztosan jóval nagyobb annál, amit a kormány beismer. Egy volt felderítő elmondta, az elit hegyivadászok naponta egy tekercs vécépapírt kapnak alapfelszerelésük részeként Afganisztánban.

Történelem

Mindennek történelmi gyökerei vannak - emlékeztet a brit lap. A német kiképzők ugyanis régen mindig az elsők között tanították, hogy "bárhova és bárhogy megyek, mindig viszek magammal vécépapírt". A személyes higiénia az I. világháború lövészárokban töltött évei után prioritássá vált a német hadseregben. Egy megkérdezett katona viszont úgy vélte, a valódi adatok eltitkolásának oka az, hogy a szürke, újrahasznosított papír a legjobb a kiskaliberű fegyverek tisztítására. "Ezt minden katona tudja" - tette hozzá.