Vállalná a kereskedelmi konfliktust Kínával szemben az EU

Vágólapra másolva!
Keményebb kereskedelmi politikát léptetne érvénybe Kínával szemben Peter Mandelson, az EU kereskedelmi főbiztosa az International Herald Tribune szerint. Európa nem csak a kínai piachoz nem fér hozzá jelenleg, de szenved az olcsó kínai áruk versenyétől is. Mendelson szerint Kína nem partner a megegyezésre törekvő európai politikában, ezért vállalni kell az összetűzéseket.
Vágólapra másolva!

Kudarcot vallott az Európai Unió Kínával szemben folytatott kereskedelempolitikája, s a konszenzuskeresésen alapuló együttműködési kísérletek eredménytelenek - írta Peter Mandelson, az EU kereskedelmi főbiztosa Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek egy bizalmas levélben. Mendelson szavaiból az tükröződik, Kína visszaél az EU együttműködésre törekvő hozzáállásával. Ezért szerinte az EU-nak saját érdekeit a korábbinál sokkal keményebben kellene védenie. Azt is javasolja, hogy az európaiak politikájukat szorosabban egyeztessék az amerikaiakkal, s a korábbinál bátrabban forduljanak ügyekkel a Nemzetközi Kereskedelmi Szervezethez (WTO).

Vezető európai politikusok - elsősorban Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár - már régóta kemény fellépést sürgetnek Kínával szemben. A két államfő egy múlt havi közösen jegyzett levelükben félreérthetetlenül Kínára utaltak, mikor arról írtak, hogy "a nyílt piacoknak csak akkor van esélyük teljes potenciáljuk elérésére, ha a tisztességes versenyt átlátható szabályok segítik elő a kölcsönösség szellemében". Főleg a kínai import mennyisége s annak munkaerőpiacra gyakorolt hatása miatt aggódnak.

Az Európai Bizottság várhatóan a közeljövőben dönt egy sor vitás kereskedelmi ügyben. Ilyen például az acél importjának kérdése, mely potenciális konfliktusforrás lehet Kína és az EU között. Problémát jelent ugyanakkor, hogy rengeteg európai cég tevékenysége alapul az olcsó ázsiai importon. Az európai acélgyártók szívesen útját állnák ugyan az olcsó kínai importnak, de ezzel az acéliparhoz kötött európai feldolgozó ágazatban elhelyezkedő hétmillió munkavállaló megélhetését sodorhatnák veszélybe.

De általánosabb ügyek is bosszantják az európaiakat. Az EU azért is elégedetlenkedik, mert Kínában lazán szabályozzák a szellemi tulajdonjogokat, a velük való visszaélés pedig gyakori. Problémás továbbá az exportőrök mértéktelen támogatása és a kínai belső piachoz való nehézkes hozzáférés: a 27 EU-tag nagyobb értékben exportál a hétmillió lakosú Svájcba, mint a bő egy és negyed milliárd ember lakta Kínába.