Gyerekrablással vádol Csád európai segélymunkásokat

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia elnök elítélte azokat a francia segélyszervezeti munkásokat, akik megpróbáltak több mint 100 gyereket elhozni Csád és Darfúr határvidékéről. Csádban 9 francia és 7 spanyol állampolgárt tartanak őrizetben emberrablás vádjával, amiért egy charter repülőjáraton megpróbáltak állítólagos darfúri árvákat Európába hozni. Az ENSZ alkalmazottai szerint azonban sok gyerek csádi falvakból való. Közel negyed millióan menekültek Csádba a szomszédos Szudán, Darfúr régiójából.
Vágólapra másolva!

"Elfogadhatatlan és illegális" - így kommentálta Nicolas Sarkozy francia elnök annak a 9 francia és 7 spanyol segélyszervezeti munkásnak a tettét, akiket Csádban tartanak fogva, mert a hatóságok szerint állítólag 100 gyereket akartak Európába csempészni. A francia segélyszervezeti munkások azt mondják, hogy a gyerekek Szudán, háború sújtotta darfúri térségéből menekült árvák.

A "Zoé Bárkája" segélyszervezet akciójáról telefonon beszélt Sarkozy, Idriss Deby csádi elnökkel. Deby kemény büntetést ígért az általa emberrablásnak és gyerekkereskedelemnek nevezett tettért. "A cél az volt, hogy elrabolják a gyerekeket a szüleiktől és európai pedofiloknak adják el őket, vagy megöljék és eladják a szerveiket" - mondta Deby.

A francia külügyminisztérium emberi jogokért felelős államtitkára, Rama Yade azt mondta, megérti a francia családokat, akik meg akarták menteni a többségében 3 és 5 év közötti gyerekeket. "Ugyanakkor nem értem, hogy a szervezet miért döntött egyedül arról, hogy Párizsba hozzák őket? Ezért ítéljük el ezt a kezdeményezést" - mondta Yade.

A Zoé Bárkája nyilatkozatban tagadta, hogy örökbefogadás miatt akarták Franciaországba vinni a gyerekeket, és azt mondják, törzsi vezetők nyilatkozatai igazolják állításukat, hogy mindegyik gyerek darfúri árva, akiknek nincsenek fellelhető rokonaik. A szervezet szerint a gyerekeket orvosi kezelésre akarták Európába hozni. A BBC tudósítója ugyanakkor azt mondta, hogy a gyerekek láthatóan jó egészségnek örvendenek.

Az ENSZ gyermekjogi szervezete, az Unicef munkatársai azt mondják, hogy a gyerekeket jelenleg egy csádi árvaházban tartják, és sokuk éjszakánként szüleik után sírnak, és azt mondják, hogy csádi falvakból valók. Az Unicef szerint úgy tűnik - bár mint mondják ez egyenlőre nem bizonyított - hogy a gyerekek többsége nem darfúri, hanem csádi. Egyelőre nem világos, hogy mivel fogják vádolni az európaiakat. Az őrizetbe vetteket - a BBC szerint - egyelőre nem börtönben, hanem egy nagy teremben őrzik, köztük a chartergép két spanyol pilótáját és öt légi utaskísérőjét.