Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint jobb anyákká válnak azok a nők, akik harmincas éveikben vállalják első gyermeküket. Nemcsak anyagi helyzetük jobb, de jobban is vigyáznak egészségükre, és ezáltal tovább élnek, mint fiatalabb társaik. Többen felhívják ugyanakkor a figyelmet az egészségügyi kockázatokra is.
Vágólapra másolva!

A harmincas nők nagyobb valószínűséggel élnek stabil párkapcsolatban, mint a fiatalabbak. Emellett volt idejük a karrierépítésre, megteremtették a gyermekszüléshez szükséges anyagi hátteret, és mivel szakmájukban már elértek valamit, nagyobb örömmel tartanak egy kis szünetet, hogy a következő éveiket gyermeküknek szenteljék. Ezeket az érveket sorakoztatja fel az a Daily News által közzétett felmérés, amely azt boncolgatja, miért válnak fiatalabb társaiknál jobb anyákká a harmincas nők. Emellett a felmérés azt is kimutatta, hogy az idősebb nők tudatosabban élnek, jobban odafigyelnek egészségükre, és ezért tovább élnek.

A felmérés Elizabeth Gregory brit professzor könyvéből származik. Valószínűleg nagy sikere lesz művének, hiszen Nagy-Britanniában is érvényesül az az általános tencencia, miszerint a nők egyre később vállalják első gyermeküket.

A brit nők a statisztikák szerint átlagot vonva 29 évesen szülik első gyermeküket, de egyre nő azoknak az aránya, akik harmincas éveik végén vagy negyvenes éveik elején szülnek először. Tavaly például több mint 22 ezer szült 40 év fölött, harmaduk első alkalommal. Manapság tízszer annyi nő szül 35-39 évesen, mint 1975-ben, és 13-szor több 40-44 éves kismama van Nagy-Britanniában.

Gregory professzor szerint, aki a texasi Houston Egyetem kutatója, manapság olyan nők szolgálnak példaképül, mint Jennifer Lopez, aki 38 évesen terhes, Halle Berry, a 41 éves kismama vagy a Született feleségek sztárja, Marcia Cross, aki 44 évesen hozta világra ikreit.

"Számtalan oka van a késői anyaságnak. Például az idősebb nők családcentrikusabbak, mint a fiatalok, mivel az emberi kapcsolataikban és karrierükben is már elértek valamit" - állította a professzornő. "Jobb az anyagi helyzetük is azokhoz a fiatalokhoz képest, akik csak most álltak munkába kevesebb fizetésért. Nagyobb tapasztalatuk van adott esetben a vezetés terén is, ezeket a képességeiket pedig jól tudják kamatoztatni a háztartásvezetés és a gyereknevelés terén is" - tette hozzá. További pozitívumként említi tanulmányában a professzornő, hogy az idősebb nők nemcsak "jobban szeretnek férjnél lenni", de baráti körükhöz is jobban ragaszkodnak a fiatalabbakhoz képest.

John Mirowsky professzor, az austini Texas Egyetem kutatója is hasonló témában publikált már. Szerinte az ideális kor az anyaságra 34 és 40 éves kor között van, az ekkor született gyerekek egészségesebbek, és hosszabb élet vár rájuk. "Bár a fiatalabbak termékenyebbek és biológiailag fittebbek, az idősebb anyák viszont érettebbek, tudatosabbak, képzettebbek, anyagilag, érzelmileg rendezettebb az életük" - állította.

Bár az új tanulmány az idősebb korban való gyermekvállalás mellett kampányol, többen felhívták arra a figyelmet, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a korosodással együtt járó negatívumokat sem. Így például az életkor előrehaladtával egyre nő az esély a meddőségre és a terhesség alatt fellépő egészségi problémákra. A születendő gyermekek körében pedig a Down-kórra nagyobb az esély.