Illegális bevándorlók haltak meg útban Európába

Vágólapra másolva!
Spanyolországba illegálisan bevándorolni szándékozó afrikaiak sokasága fulladt meg, halt éhen vagy lett öngyilkos az embercsempészek által rendelkezésükre bocsátott hajón, amikor kiderült, hogy vizet töltöttek a tartaléküzemanyag-tartályokba, és az élelem is elfogyott a tehetetlenül sodródó hajón - mondta el az El País című spanyol lapnak az egyetlen túlélő, egy szenegáli férfi.
Vágólapra másolva!

Egy spanyol halászhajó talált rá múlt szerdán a Zöld-foki-szigetek közelében a hajóra, és rajta a félhalott Leidi Fallra. A 29 éves férfi beszámolója szerint az illegálisan bevándorolni szándékozó afrikaiakat szállító hajó október 3-án indult el Mauritániából a Kanári-szigetek felé. A negyedik napon derült ki, hogy becsapták őket: tartalék üzemanyag helyett víz volt a tartályokban. Ekkor pánik tört ki a hajón. Amikor elfogyott az élelem, több utast álmában a tengerbe dobtak társai. Volt, aki éhen halt, volt, aki öngyilkosságot követett el.

Görögország is kedvelt cél

A görög parti őrség 123 illegális bevándorlót állított elő az elmúlt két nap alatt Pszérimosz, Farmakoníszi és Lészvosz égei-tengeri szigetek közelében - közölték hétfőn athéni illetékesek.

A 85 afgán és iraki férfiból álló első csoportot Pszérimosz szigetén állították elő. Az illegális bevándorlók elmondták, hogy csónakokon indultak el a török partokról. A 20 palesztin férfiból álló második csoportot Farmakoníszi szigetén fogták el. A tizennyolc fős, szomáliaiakból és irakiakból álló harmadik csoportot Lészvosz szigeténél mentették ki a tengerből, miután az őket szállító felfújható gumicsónak elsüllyedt.