A buszvezetőt hibáztatják a balesetért

Vágólapra másolva!
Az első vizsgálatok alapján a buszvezető elővigyázatlansága okozta azt a három halálos áldozatot követelő balesetet, amely hétfőn hajnalban történt Ausztriában. A magyar buszon nem csak fiatalok utaztak, hanem teljes családok is, amelyek Milánóból tartottak haza egy focimeccsről. A balesetben hárman meghaltak, és többen súlyosan megsérültek. A súlyos sérültek nincsenek életveszélyben, de egyikőjük karját amputálni kellett. A könnyebb sérültek közül huszonketten a koraesti órákben érkezte haza az utazást szervező iroda másik buszával.
Vágólapra másolva!

Hárman meghaltak hétfő hajnalban egy magyar autóbusz balesetében az A2-es autópálya stájeroszági szakaszán, Modriach közelében. A szerencsétlenségben 4 ember súlyosan, 21 pedig könnyebben megsérült. A súlyos sérültek nincsenek életveszélyben, valamennyiüket ellátták, illetve megoperálták. Egy sebesült karját amputálni kellett - mondta a grazi Baleseti Kórház ügyeletes orvosa az MTI bécsi irodájának. Kettőt közülük Budapestre szállítanak majd kedden vagy szerdán további műtéti beavatkozásra.

Az illetékes unterwaldi autópálya-felügyelet szóvivője délelőtt közölte: a balesetet az autóbusz-vezető elővigyázatlansága okozta. A sofőr rendőrségi meghallgatásán elismerte, hogy közvetlenül a baleset előtt a váltótársára pillantott, alszik-e, és ennyi elég is volt ahhoz, hogy a három halálos áldozatot követelő tragédia bekövetkezzen. Az autópálya-felügyelőség a vizsgálatok alapján jutott erre a megállapításra. A negyvennyolc éves autóbusz-vezetőt, aki könnyebben megsérült a szerencsétlenségben, kikérdezése után elengedték a hatóságok.

A baleset reggel fél 4-kor történt, a buszon 42-en utaztak, Olaszországból hazatérő labdarúgó-szurkolók - közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy tudomásuk szerint két magyar busz tartott haza a sporteseményről, ezek közül érte egyiket a baleset. A halottak között két nő és egy férfi van. Az utasok meghallgatása nem kezdődhetett meg azonnal, mert először tolmácsot kellett biztosítani. Többen sokkos állapotba kerültek, őket pszichológusok vették kezelésbe.

Szerettük volna elérni a bécsi magyar követség munkatársait, de a sajtóosztályon azt mondták, hogy csak Szelestey Lajos külügyi szóvivőn keresztül adnak tájékoztatást, akinek a hivatala későbbre ígért visszahívást.

Az árokba zuhant

Egyelőre tisztázatlanok a baleset körülményei. Annyit tudni lehet, hogy a szerencsétlenség a Herzogberg-alagút után történt: a jármű ismeretlen okból a leállósávba sodródott, beleütközött a beton terelősínbe, majd a viszonylag sekély árokba hajtott, és jobb oldalára dőlve ötven métert csúszott a töltésen. A szerencsétlenség helyszínén az út száraz volt, bár korábban azt is feltételezték, hogy a jármű esetleg megcsúszhatott. Guido Trischnigg, az unterwaldi autópálya-rendőrség parancsnokhelyettese azt mondta, hogy a járművön nem találtak műszaki problémát. Az első vizsgálatok szerint a buszvezető vérében nem volt alkohol, a pihenési időt is betartotta.

Németh Krisztina bécsi főkonzul azt mondta, hogy a konzuli részleget az autóbusz egyik utasának a rokona értesítette, akit mobilon hívott fel a hozzátartozója a helyszínről. Az osztrák mentők tizenöt járművel és négy rohamkocsival vonultak ki a helyszínre. Az A2-es sztráda érintett szakaszát a Bécs felé menő sávban órákra lezárták, aminek következtében óriási torlódás alakult ki.

Hazaindultak a könnyebb sérültek

Késő délután hazaindult, és a koraesti órákban ért Magyarországra az unterwaldi autópálya-felügyelőség telephelyéről az az autóbusz, amely a buszbaleset könnyebb sérültjeinek egy részét, illetve a sértetlen utasokat szállítja Magyarországra. Az autóbusz huszonkét személyt vitt magával. Az utasokat a magyar mentőszolgálat és katasztrófavédelem szakemberi várták a határátkelőhelyen. A mentősök több sérültet elláttak, fájdalomcsillapítókat adtak nekik, illetve végtagtöréseiket rögzítették újra. A határátkelőhelyen az autóbusz utasai közül csak azok szállhattak le, akiket a mentőorvos megvizsgált. Egy embert a határon kórházba kellett szállítani Egy ötfős - pszichológusokból és tolmácsokból álló - csoport Stájerországban részesíti támogatásban az ott maradt sérülteket.

A szerencsétlenül járt jármű könnyebb sérülést szenvedett sofőrjének a kihallgatása - tolmács segítségével - időközben megkezdődött az unterwaldi felügyelőségen. A rendőrség előzetes tájékoztatója szerint meghallgatása után az autóbusz-vezető is visszatérhet Magyarországra. Az utazást szervező iroda egyik vezetője, Séra Attila úgy tudja, hogy rosszak voltak az útviszonyok a baleset idején.

A busz a vasárnap 15 órakor kezdődött meccsről - kisebb pihenőkkel - egyenesen jött volna Budapest felé Milánóból, az úton két sofőr váltotta egymást. Az utasokkal kapcsolatban Séra Attila elmondta, hogy - a korábbi hírekkel ellentétben - nem kizárólag fiatalok ültek a buszon, hanem 20 és 50 év közöttiek vegyesen, egész családok is tartottak hazafelé a Milan-Roma meccsről.