Életfogytot kapott Picsuskin, a bitcai rém

Vágólapra másolva!
Az utolsó szó jogán még ki is javította az esküdtszéket Alekszandr Picsuskin, a bitcai rémként ismert moszkvai sorozatgyilkos. Azt mondta, bíráinak fogalmuk sincs arról, mi történt ott az erdőben, amikor ő egy kalapáccsal végzett áldozataival. Első fokon életfogytiglant kapott 48 rendbeli gyilkosságért, de 11 másik ügyben még csak most kezdik a nyomozást.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani szabadságvesztésre és kényszer-gyógykezelésre ítélte a moszkvai bíróság első fokon, nem jogerősen Alekszandr Picsuskin sorozatgyilkost, a bitcai rémet, akit 48 rendbeli gyilkosságban és három gyilkossági kísérletben találtak bűnösnek.

Vlagyimir Uszov bíró a szigorú ítéletet a Picsuskin által elkövetett tettek és a gyilkos rendkívüli társadalmi veszélyességével indokolta. Az ítélet szerint Picsuskinnak szabadságvesztése teljes ideje alatt kényszer-gyógykezelésnek kell alávetnie magát, és pszichiátriai megfigyelés alatt áll majd. "Pszichiátriai elváltozásokban szenved, de ez nem zárja ki beszámíthatóságát, így tetteiért felelősségre vonható" - mondta a bíró.

Az ügyész úgy nyilatkozott, hogy az ítélet igazságos. Az ügyvédek, akik több mint 20 vádpontban kérték Picsuskin felmentését, mivel szerintük azokban az ügyészség nem bizonyította kielégítő módon Picsuskin bűnösségét, csupán annyit mondtak, hogy az esetleges fellebbezésről a védencükkel folytatott megbeszélés után nyilatkoznak.

Picsuskin az orosz fővárosban, a bitcai parkerdőben követte el rémtetteit. Első ízben 1992-ben ölt, aztán hosszú szünet után, 2005-2006-ban követte el gyilkosságait. Áldozatai túlnyomórészt férfiak voltak. Többnyire a bitcai parkerdőbe csalta őket azzal az ürüggyel, hogy egy kimúlt kutyáról akar megemlékezni, majd legtöbbjüket kalapáccsal megölte, és az erdőben elrejtette.

Azt tervezte, hogy annyi ember életét oltja ki, ahány kocka van egy sakktáblán, vagyis 64-ét. Eredetileg 49 gyilkosság és 3 gyilkossági kísérlet vádjával állították bíróság elé, de egy gyilkosságot kitartóan tagadott, ezért azt a vádpontot az ügyészség ejtette, Picsuskin viszont elmondta: hatvannál is több embert ölt meg.

Az utolsó szó jogán a sorozatgyilkos több szempontból helyesbítette az esküdtszék megállapításait, például egyik áldozatával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azt nem itatta le, mert az illető egyáltalán nem fogyasztott alkoholt. Hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy bűncselekményeit különleges kegyetlenséggel követte el. "Ez rituálé volt, az én stílusom. Sem az ügyészek, sem a nyomozók nem tudják, hogy mi volt nálunk az erdőben."

Kijelentette: lám, milyen régen rács mögött van, és vagy hatvan ember foglalkozik azzal, hogy bűnös vagy nem bűnös, de az erdőben ő egyedül volt a bíró, az ügyész és a végrehajtó. Miután az esküdtszék bűnösnek találta az ellene felhozott vádakban, az ügyész bejelentette, hogy a Picsuskin által beismert további 11 gyilkossági ügyben újból nyomozást indítottak.