Családban marad az argentin elnöki poszt

Vágólapra másolva!
Bejelentette saját elnökválasztási győzelmét Cristina Fernandez de Kirchner, a jelenlegi argentin elnök felesége. A férj jól szerepelt a közvélemény-kutatásokban, ezért is okozott meglepetést, amikor pár hónapja kikderült, hogy az asszony indul az elnöki székért.
Vágólapra másolva!

Bejelentette győzelmét az elnökválasztáson Cristina Fernandez de Kirchner, a jelenlegi elnök, Nestor Kirchner felesége. Argentínában vasárnap tartották az elnökválasztás első fordulóját. Ha megszerzi a voksok legalább 45 százalékát, vagy pedig elér 40 százalékot úgy, hogy közben az előnye legalább tízszázalékos, akkor nem lesz szükség második fordulóra.

A balközép Cristina Fernandez de Kirchnernek az exit-poll eredmények szerint a szavazatok 42-46 százalékát szerezte meg, messze maga mögé utasítva vetélytársait. Tapasztalt politikus, jelenleg is szenátori posztot tölt be, mégis meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy indul az elnöki székért.

Férje magasan vezetett a felmérésekben, úgyhogy jó esélye volt az újraválasztásra. Júliusban azonban bejelentették, hogy felesége fog indulni a választáson. Hogy miért döntöttek így, arra nem adtak magyarázatot.

Ha Christina Fernandez de Kirchner nyeri a választást, akkor ő lesz az első nő Argentínában, aki elfoglalja az elnöki hivatalt. Rajta kívül még 11-en jelöltették magukat, köztük egy korábbi szépségkirálynő és egy volt gazdasági miniszter.

A kampány két legfontosabb témája a bűnözés és a gazdaság volt. Kirchner elnöksége alatt stabilizálódott az ország helyzete a gazdasági összeomlás óta. Sokan megkérdőjelezik azonban a gazdaság erősségét, és általános kétkedés övezi az inflációs statisztikai adatokat is - emlékeztet a BBC tudósítója.