A gdanski hajógyár privatizációjáért tüntettek

Vágólapra másolva!
Hétfőn több száz munkás tüntetett a legendás gdanski hajógyárban az üzem megmentését, illetve privatizációját követelve. A pénzügyileg nehéz helyzetben lévő üzem dolgozói transzparenseiken "korszerű gyárat, európai színvonalú béreket" sürgettek.
Vágólapra másolva!

A dolgozók attól tartanak, hogy az előre hozott parlamenti választáson győztes Polgári Platform - bár alapvetően üzletbarát politikát folytat - lassíthatja a privatizációt a gyárban. A korábbi tervek szerint a gyárat az ukrán Donbassz cégnek akarták eladni.

A Polgári Platform azt állítja, hogy nem áll szándékában leállítani a folyamatot, csupán meg akarják vizsgálni a terveket.

Az üzem régóta küszködik nehézségekkel, a 90-es években a csőd szélére jutott, s jelenleg is igen nagy összegű állami támogatásból él, ennek jóváhagyását viszont az Európai Unió egyelőre elutasította, így a gyárat ismét csőd fenyegeti. Brüsszel azt javasolja, csökkentsék a gyár teljesítményét és készítsenek hosszú távú tervet a veszteséget megfordítani képes szerkezetváltásra.

A lengyelek szemében Gdansk nem csupán egy üzem a sok közül, hanem az antikommunista ellenállás legendás jelképe. Huszonhét évvel ezelőtt az akkori Lenin hajógyárgyban 17 ezer munkás sztrájkkal kényszerítette tárgyalóasztalhoz a hatóságokat, és ott alakult meg a Szolidaritás, a kommunista tömb első szabad szakszervezete, Lech Walesa vezetésével.