Kiállították az elhagyott szerető baltáját

Vágólapra másolva!
Óriási sikert aratott Berlinben a kudarcba fulladt szerelmeknek szánt utazó kiállítás. Van, aki csak nevetett más nyomorán, van, aki viszont maga is elhozta a legemlékezetesebb szakítása legemlékezetesebb darabját. 
Vágólapra másolva!

A Felbomlott Kapcsolatok Múzeuma utazó kiállítás szervezői arra kérik a meglátogatott városok lakóit, hozzák el emléktárgyaikat, akár egy rövid kapcsolatból, akár egy fájdalmas szakításból valók. A kiállítás Horvátországból indult (eddig Boszniában, Szlovéniában és Németországban jártak), és eddig 300 tárgyat gyűjtöttek össze. A berliniek 30 darabbal járultak hozzá a gyűjteményhez, többek között egy menyasszonyi ruhával és egy baltával, amit a volt pár bútorainak szétverésére használt a látogató.

"Ez egy egyszerű, szép ötlet, mindenki könnyen együtt tud érezni a tárgyak tulajdonosaival" - mondta Zvonimir Dobrovic, a kiállítás egyik szervezője.

A látogatókat arra kérik, hogy minden tárgyhoz adjanak egy rövid leírást, mit jelent az nekik. A kapcsolat hossza, és honnan valók. "Ha a tárgyak hétköznapiak is, a történetek mindenképp egyéniek, az egészet élővé teszik. Az emberek nagyon jól érzik itt magukat, vannak itt boldog párok, akik csak nevetnek, és reménykednek, hogy velük ez soha nem fordulhat elő, és vannak, akiken látszik, hogy épp csak túl vannak egy szakításon" - mesélte Dobrovic.

Az ötlet két zágrábi művésztől - Olinka Vistica és Drazen Grubisic - származik, akik miután szakítottak, azon törték a fejüket, hogyan is tudnák a legkülönlegesebben kifejezni fájdalmukat. Ekkor döntöttek úgy, hogy összegyűjtik a kapcsolatukból megmaradt tárgyakat, és kiállítják azokat. Ezután megkérték barátaikat is, adják oda, amilyük van.

"Általában az ember le akarja rombolni az emlékeket, hogy ki tudjon gyógyulni a szakításból. Mi inkább valami újat akartunk létrehozni, hogy túl legyünk valahogy, a jóra akartunk emlékezni" - mondta Vistica a BBC-nek.

A katartikus hatás egy-egy leírásból is kitűnik. A baltás nő a következőt írta cetlijére: "Minél több volt a forgács a szobájában, annál jobban éreztem magam. A szakításunk után két héttel jött a bútoraiért. Ott voltak csinos kis kupacokba söpörve".

A kiállítást Berlin után Belgrádba, Szkopjéba, Stockholmba, valószínűleg Tokióba és New Yorkba viszik.