6,5 millió körülmetélt nő él Európában

Vágólapra másolva!
Az afrikai bevándorlók célországaiban, főként Európában 6,5 millió körülmetélt nő él - derül ki egy francia tanulmányból. Franciaországban a téma még mindig tabu, pedig plasztikai műtéttel sokszor visszafordíthatnák a nők sérüléseit. Az embertelen beavatkozást elszenvedett nők száma a világon a 140 milliót is elérheti, Guineában a nők 96 százalékát körülmetélték.
Vágólapra másolva!

100 és 140 millió között lehet világszerte azoknak az asszonyoknak és lányoknak a száma, akik nemi csonkítás áldozatai lettek. Évente 2 millió fiatal lányt vetnek alá a fizikai és pszichikai egészségüket komolyan veszélyeztető beavatkozásnak, amely a hagyományok szerint fokozza a lányok szépségét, megóvja a család és a lánygyermek becsületét és növeli annak házassági esélyeit. Vagyis minden tizenötödik másodpercben megvágnak egy csiklót vagy lemetszenek kisajkakat, rituális célból.

A krülmetélt nők közül 6,5 millióan a bevándorlási célországokban, főként Európában élnek. Ez a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézete (INED) által közzétett tanulmányban olvasható.

Franciaországban a körülmetélt felnőtt nők számát 50 ezerre becsülték 2004-ben az afrikai bevándorló népesség körében. Bár a franciák már 1979-ben bíróság elé állították a nőket körülmetélőket és a szülőket, Armelle Andro - a tanulmány egyik készítője - szerint a nemi csonkítás továbbra is tabu.

Az orvosokat és a bábákat egyáltalán nem képezik ki az ezzel kapcsolatos problémák kezelésére. A tucatnyi kórházban és klinikákon elvégzett plasztikai beavatkozások ugyanakkor sok esetben visszafordíthatóvá teszik a sérüléseket - állítják a tanulmány szerzői. Svájcban egy 2004-es felmérés szerint minden hetedik megkérdezett nőgyógyász, vagy szülésznő találkozott olyan nővel, akin korábban ilyen beavatkozást végeztek el.

A tiltás alig segít

A nők testi és lelki egészségére egyaránt súlyos következményekkel járó nemi csonkítások főként Fekete-Afrikában, a Közel-Kelet egyes régióiban és Délkelet-Ázsiában (Jemen, Indonézia és Malajziában) gyakoriak. A női körülmetélés gyakorlata néhány éve csökken, de csak lassan. 2003-ig kellett várni, amíg az Afrikai Unió tagállamai jegyzőkönyvet írtak alá a nemi csonkítások tilalmáról. Az országok többségében megvannak az erre vonatkozó jogszabályok, de csak ritkán alkalmazzák őket.

Afrikában 28 országban végeznek női körülmetélést. Míg Kamerunban a nők 1,4 százalékát metélték körül, arányuk Guineában 96 százalék - olvasható az INED tanulmányában. A kutatók azt is kimutatták, hogy nincs összefüggés az iszlám terjedése és a nemileg megcsonkított nők aránya között egy-egy országban. Etiópiában például a nők háromnegyede szenvedte el a beavatkozást, holott csak a lakosság egyharmada muzulmán. A szinte kizárólag muzulmán vallású Nigerben viszont csupán a nők két százaléka körülmetélt, míg a szintén muzulmán Maliban az arányuk meghaladja a kilencven százalékot.

A gyakorlat egyetlen vallásos szöveggel sem indokolható, és jóval az egyistenhit megjelenése előtti időkből származó szokás az INED szerint. Sok népcsoportnál a körülmetélés a felnőtté válási szertartások része.