Elengedték 87 politikai foglyot Mianmarban

Vágólapra másolva!
87 olyan politikai foglyot engedtek szabadon Mianmarban, akiket az elmúlt hetek kormányellenes tüntetésein vettek őrizetbe. Többek között az ellenzéki párt politikusait, buddhista szerzeteseket és a diákokat engedtek ki a katonai rezsim börtöneiből.
Vágólapra másolva!

A mianmari (korábban burmai) katonai rezsim szabadon bocsátott 87 olyan foglyot, akiket az elmúlt hetek kormányellenes tüntetésein vettek őrizetbe. Elengedték többek között az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több mint 50 tagját, 12 buddhista szerzetest és 14 diákot.

A mianmari hivatalos tömegtájékoztatás szerint tízen meghaltak, amikor a hadsereg egy hónappal ezelőtt leverte az elmúlt két évtized leghevesebb kormányellenes megmozdulását. A nyugati kormányok szerint a valódi veszteség ennél jóval nagyobb lehet. A rezsim közlése szerint csaknem 3 ezer civilt és buddhista szerzetest tartóztattak le, majd közülük néhány százat a kihallgatás után elengedtek.

Több azt gyanítják, hogy az országot irányító tábornokok a rangúni börtönökből a politikai foglyokat az ország távoli sarkaiba szállítattják, az ENSZ mianmari különmegbízottjának, Ibrahim Gambarinak a novemberi látogatása előtt. Gambari hat ázsiai országot felölelő körútja végén utazik Mianmarba, hogy rábírja a rezsimet a házi őrizetben lévő ellenzéki vezetővel, Aung Szan Szú Kjivel (Aung San Suu Kji) való tárgyalásra.