Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában a jövőben a nővérek is eldönthetik, hogy egy beteg újjáéleszthető-e vagy sem. Eddig csak az orvos vagy a konzultáns hozhatta meg erről a döntést, addig a nővéreknek kötelező volt az újjáélesztést folytatni. Az új irányelvet sokan bírálják.
Vágólapra másolva!

Az új brit irányelv még több jogot ad a nővérek kezébe. A jövőben a nővérek is dönthetnek arról, hogy egy betegnél van-e értelme megpróbálni az újjáélesztést - írta a Daily Mail.

A Brit Orvosi Egyesület pénteken kiadott új irányelve úgy fogalmaz: "a megfelelően képzett nővérek" is hozhatnak arról döntést, hogy van-e értelme egy olyan beteg életéért küzdeni, akinek a szíve, légzése leállt. Arról, hogy egy nővér "megfelelően képzett-e", az adott kórház vezetése dönt.

A korábbi gyakorlat az volt, hogy a nővéreknek addig kellett folytatniuk az újjáélesztést, amíg egy orvos vagy konzultáns úgy nem döntött, nincs már remény. Több kórházból is panaszkodtak azonban a nővérek, hogy a szabályozás miatt gyakran hiábavaló munkát végeznek.

A páciensek több érdekvédelmi csoportja is tiltakozik a nővérek jogkörének ilyen irányú bővítése miatt, mert attól félnek - különösen az idős betegek -, hogy emiatt az orvosok még jobban eltávolodnak tőlük. Úgy gondolkodnak ugyanis, hogy ha a nővér is dönthet az újjáélesztésről, akkor esetleg adott esetben az orvos nem vizsgálja meg azonnal a beteget, hanem a nővérre bízza a döntést.