Pénzért adták volna a darfúri árvákat

Vágólapra másolva!
Több mint száz 3-8 éves csádi és szudáni árvát akart Franciaországba szállítani kilenc francia. A gyerekeket 2800-6000 euróért cserébe adták volna örökbe. A csádi hatóságok őrizetbe vették őket.
Vágólapra másolva!

A csádi rendőrség csütörtökön őrizetbe vett kilenc francia állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több mint száz csádi és szudáni gyermeket akartak Franciaországba szállítani, hogy ott pénzért örökbe adja őket. Az őrizetbe vettek között van Eric Breteau, a Zoé Bárkája nevű civil szervezet vezetője is, amely korábban közölte, hogy dárfúri árvákat kíván Franciaországba juttatni, hogy ott örökbe fogadják őket.

Ahmat Mahamat Bachir csádi belügyminiszter közölte: a kilenc francia állampolgárt a dárfúri határ közelében, a kelet-csádi Abéché repülőterén vették őrizetbe. A gyanúsítottak éppen 103, három és nyolc év közötti gyermekkel készültek a franciaországi Reimsbe repülni. Bachir szerint a gyermekek közül sokan nem voltak árvák. A francia külügyminisztérium közleményében ítélte el az akciót és közölte: bűnügyi vizsgálatot indítanak a történtek kivizsgálására.

Rama Yade, a tárca emberi jogi államtitkára az Aujourd'hui en France/Le Parisien című lap pénteki számában megjelenő interjúban "törvénytelennek és felelőtlennek" nevezte a gyermekek elvitelét. Egy diplomáciai forrás szerint 300 - többségében francia - család 2800 és 6000 euró közötti összeget fizetett egy-egy gyermekért.