Kiszabadult a Cole-merénylet kitervelője

Vágólapra másolva!
Kiengedték a börtönből Jemenben az amerikai Cole hadihajó ellen 2000-ben elkövetett, 17 halálos áldozatot követelő pokolgépes merénylet egyik kitervelőjét. A feltételezett al-Kaida-tag Dzsámál al-Bádávit, aki az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) körözési listáján is szerepel, pénteki hírek szerint házi őrizetbe helyezték.
Vágólapra másolva!

Az első hírek még arról szóltak, hogy visszanyerte a szabadságát, de rokonai - miután meglátogatták ádeni otthonában - később elmondták: a férfi rendőri felügyelet alatt áll. Egy jemeni kormányzati tisztségviselő is megerősítette, az elítéltet a biztonsági erők felügyelete alá helyezték.

Bádávit 2004-ben ítélték el a merénylet előkészítése és az abban való részvétel miatt. Első fokon halálos ítéletet kapott, de ezt az ítéletet másodfokon 15 évi szabadságvesztésre változtatták. Bádávi 22 társával együtt megszökött a börtönből, de 15 nappal ezelőtt feladta magát, és hűségesküt tett Ali Abdullah Száleh jemeni elnöknek - közölte csütörtökön este egy névtelenséget kérő jemeni illetékes.

"Az Egyesült Államok megdöbbent és mélységen csalódott Jemen döntése miatt, amelynek értelmében Bádávi nem marad börtönben" - közölte Gordon Johndroe, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője. "Ez a lépés összeegyeztetetlen a kétoldalú terrorellenes együttműködésünkkel. Közöltük nemtetszésünket a jemeni illetékesekkel, és együttműködünk a jemeni kormánnyal annak érdekében, hogy Bádávit felelősségre lehessen vonni a múltban elkövetett terrorcselekményeiért" - tette hozzá.