Pénzt adna Funar, csak húzzanak el a magyarok

Vágólapra másolva!
Ezer eurót, útiköltséget, illetve házaikért kártérítést kellene fizetnie a román államnak a Magyarországra áttelepedni kívánó romániai magyaroknak, ha a parlament elfogadja Gheorghe Funar szenátor erről szóló törvénytervezetét. A szélsőséges politikus azt mondta: figyelembe vette a magyarok honfoglalási szándékát.
Vágólapra másolva!

A magyarellenes nézeteiről hírhedtté vált egykori kolozsvári polgármester, aki most a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) képviselője, bejelentette, hogy törvénytervezetet nyújtott be a parlamentben. Ennek lényege: ezer eurót, útiköltséget, valamint ingatlanaikért kártérítést kellene fizetnie a román államnak a Magyarországra áttelepedni kívánó romániai magyaroknak. A jogszabálytervezet minden olyan romániai magyarra vonatkozna, aki nem ismeri el Románia Erdéllyel való egyesülését.

"Figyelembe vettem egyes romániai magyarok honfoglalási szándékát, akik nem ismerik el az egységes román nemzetállamot" - nyilatkozott Funar utalva arra, hogy az RMDSZ európai parlamenti választási kampányának jelszava "Új honfoglalás" volt. Az alkotmányossági rend veszélyeztetése miatt a PRM büntetőjogi keresetet nyújtott be a héten Románia főügyészénél Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ellen. A kereset benyújtását Markónak az október 20-án Marosvásárhelyen, az RMDSZ kampányindító rendezvényén elhangzott beszédével indokolták.

A jelentős román pártok is össztűz alá vették Markót és az RMDSZ politikusait. Markónak a Demokrata Párt (PD) egyik képviselője azt rótta fel, hogy "irredenta" és "alkotmánysértő" kijelentéseket tett. Emil Boc pártelnök pedig azt kifogásolta, hogy Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök hallgat, miközben az RMDSZ-es miniszterek a magyar himnuszt énekelték a szövetség kampányindító rendezvényein.

Pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezetének képviselői Románia alkotmányát, történelemtankönyvet és egy levelet adtak át személyesen Markónak. Azt mondták, ezzel arra akarták emlékeztetni, hogy román állampolgár.

Az RMDSZ elnöke korábban elmondta: a magyar kártya kijátszása mindig hatott választási kampány idején, amikor egyes román pártok azt "remélik, hogy az RMDSZ támadásával erősítik fel hangjukat".