Végleges az ukrán választások eredménye

Vágólapra másolva!
Nem változik az ukrajnai választások eredménye, a bíróság elutasította az öt párt által benyújtott keresetet, amely a vokslás törvényességét kérdőjelezte meg.
Vágólapra másolva!

Az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság csütörtöki döntésében érvényesnek minősítette a szeptember 30-i ukrajnai előre hozott parlamenti választások eredményét - jelentették helyi hírügynökségek.

A bíróság engedélyezte a választási eredmény kihirdetését, így megnyílt az út a parlament alakuló ülése és a kormányalakítás előtt.

A bíróság elutasította az öt pártnak, közöttük az Ukrajnai Szocialista Pártnak a választások törvényes jellegét megkérdőjelező beadványát.

A választási bizottság által közzétett hivatalos végeredmény szerint a Julija Timosenko Blokk (BJuT) a szavazatok 30,37 százalékát, a Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem tömörülés (NU-NSZ) pedig a voksok 14,15 százalékát szerezte meg, ami együttesen 228 mandátumot jelent a 450 fős parlamentben.

A Moszkva-pártinak tartott Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártja a szavazatok 34,37 százalékát kapta 175 képviselői helyet biztosítva a parlamentben. A Régiók Pártjának kommunista szövetségesei 27 mandátumhoz jutottak a szavazatok 5,39 százalékával.