Ejtették a korrupciós vádakat Pinochet családtagjai ellen

Vágólapra másolva!
Egy chilei fellebbviteli bíróság ejtette pénteken a korrupciós vádakat Augusto Pinochet néhai diktátor özvegye és öt közül négy gyereke, illetve tíz volt munkatársa ellen - jelentette be a bíróság elnöke. Több millió dollárnyi állami pénz hűtlen kezelésével vádolták őket.
Vágólapra másolva!

A santiagói fellebbviteli bíróság ítélete szerint a szóban forgó személyeket a vizsgálóbíró elmulasztotta kihallgatni, mielőtt vádat emeltek ellenük. Ezenkívül a tábornok családtagjait nem lehet állami pénzek hűtlen kezelésével vádolni, mert nem voltak tagjai az államapparátusnak - közölte Juan Eduardo Fuentes.

A vádat a bíróság a tábornok két volt munkatársa esetében fenntartotta, Pinochet legidősebb, Augusto nevű 62 éves gyereke pedig nem fellebbezett, így a vád ellene továbbra is fennáll.

A tavaly elhunyt tábornok özvegyét és öt gyermekét, illetve 17 másik személyt (más családtagokat, nyugalmazott katonatiszteket, valamint egykori munkatársakat) október 4-én helyezték vád alá annak a nyomozásnak a keretében, amelynek célja: kideríteni, hogy honnan származik az a több mint 26 millió dollár, amely az egykori diktátor titkos külföldi bankszámláin gyűlt össze az évek során.

Az ügyben maga Pinochet is vádlott volt, egészen tavaly decemberi haláláig. Özvegyét, Lucia Hiriart, két fiát és három lányát vád alá helyezésük után letartóztatták. A gyerekeket óvadék ellenében két nap után szabadlábra helyezték, az özvegyet pedig magas vérnyomás miatt kórházba kellett szállítani.

A 91 éves korában szívinfarktusban elhunyt Pinochet 1973 és 1990 között volt Chile katonai diktátora. Nyugdíjba vonulása után többször is eljárást indítottak ellene az emberi jogok megsértése és pénzügyi visszaélések miatt, de egyszer sem sikerült elítélni.

Az ügyészek a legfelsőbb bíróságon fellebbezhetnek a mostani ítélet ellen.