Erősítést küld a NATO Afganisztánba

Vágólapra másolva!
A mainál nagyobb erőkkel vesz részt több tagállam is az afganisztáni műveletekben - közölte a szövetség főtitkára a védelmi miniszterek találkozója után. Az amerikaiak, britek és hollandok azt szorgalmazzák, hogy más tagállamok is vállaljanak szerepet a dél-afganisztáni harcokban. Egy holland lap szerint Magyarország is küldene 50 katonát egy déli tartományba.
Vágólapra másolva!

Több tagállam is jelezte, hogy a mainál nagyobb erőkkel fog résztvenni az afganisztáni katonai akcióban - mondta Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára szerdán éjszaka, a szövetség védelmi minisztereinek találkozóján. A hollandiai Noordwijkben rendezett összejövetelt az amerikaiak kezdeményezték, hogy csapaterősítést kérjenek a szövetségesektől az afganisztáni hadműveletekhez.

A BBC hivatalos forrásoktól úgy értesült, hogy az összejövetelen legalább kilenc ország ajánlott fel a mainál nagyobb erőket. Hivatalosan ugyan nem közölték, hogy mely országok küldenek erősítést, de biztosan köztük van Franciaország és Németország is, amelyek katonai kiképzőket küldenének Dél-Afganisztánba.

A BBC helyi tudósítója szerint főleg az amerikaiak, britek, hollandok és kanadaiak nehezményezték, hogy a dél-afganisztáni harcok oroszlánésze rájuk marad. Néhány ország - köztük Olaszország, Spanyolország, Németország és Franciaország - eleve olyan feltételekkel ment bele az akcióba, hogy nem kívánnak tényleges harcokba bocsátkozni, vagy a jelenleginél veszélyesebb tartományokba települni.

De Hoop Scheffer szerint 90 százalékban már összeállt az, amire a NATO-nak szüksége van, de még mindig vannak hiányosságok. Robert Gates amerikai védelmi államtitkár a találkozó után azt mondta, nem elégedett, de több pozitívumot tapasztalt, mint remélte. Washington egyébként kész további hétezer katonát a térségbe küldeni, a nemzetközi biztonsági erők (Isaf) kötelékén kívül is.

Magyarország egy 225 fős tartományi újjáépítési csoporttal van jelen az észak-afganisztáni Baglan tartomány újjáépítési csoportjában, de az NRC Handelsblad című lap holland kormánykörökből úgy értesült, hogy hazánk egy 50 fős alakulatot küldhet a déli Uruzgán tartományba is. A hírt a Honvédelmi Minisztérium egyéle nem erősítette meg, de nem is cáfolta.