Megértést vár a buddhistáktól a burmai junta

Vágólapra másolva!
Elkerülhetetlen volt a fellépés a tüntetőkkel szemben - magyarázkodott buddhista vezetők előtt a mianmari katonai junta vallási ügyekért felelős tagja. A tábornok szerint a hatóságok kénytelenek voltak fellépni, mert a tüntetések veszélybe sodorták a buddhista elveket és az országot is.
Vágólapra másolva!

A mianmari (burmai) katonai kormány megértést vár a buddhista egyház vezetőitől, mert szerinte a múlt hónapban elkerülhetetlen volt, hogy elfojtsák a tüntetéseket - idézta a New Light of Myanmar, a junta hivatalos napilapja Tuera Minit Maung tábornokot, vallásügyi minisztert.

A tábornok vallási vezetőkkel találkozva azt hangoztatta: "elkerülhetetlen volt, hogy megelőző intézkedéseket hozzanak (a megmozdulások leverésére). Nem lehetett hagyni, hogy az események veszélybe sodorják a (buddhista) elveket és az országot." A hatóságok kénytelenek voltak fellépni azon szerzetesekkel szemben is, akik rendszerellenes tüntetéseket szerveztek és másokat is buzdítottak arra, hogy vegyenek részt abban - mondta a vallásügyi tárca katonai vezetője.

A mianmari junta szeptember végén vetett véget a tüntetéseknek. Hivatalos adatok szerint 13 vesztették életüket, közel háromezer embert vettek őrizetbe, közülük legalább száz ellenzéki van jelenleg is börtönben.