A Google Earth alapján bombáz az al-Aksza

Vágólapra másolva!
Újabb terrorvádak középpontjába került a Google Earth virtuális világatlasz: ezt, a Földet műholdas és légi felvételeken mutató ingyenes programot használja az al-Aksza Mártírjainak Brigádja is az Izrael elleni rakétacélpontok kiválasztásához - írta a The Guardian. A Google Earthöt januárban a brit hadsereg vádolta, hogy önkéntelenül is támogatást nyújtanak az al-Kaidával szimpatizálóknak célpontjaik kiválasztásához. A Google azt mondja, tisztában vannak a problémával, de szerintük a felvételeket bárhol meg lehet vásárolni.
Vágólapra másolva!

Újabb nyomás nehezedhet a Google-ra, amiért az interneten elérhető virtuális világatlaszát az al-Aksza Mártírjainak Brigádja Izrael elleni rakétatámadásokra használja. A The Guardiannek Khaled Dzsabari, a csoport gázai parancsnoka mutatta meg, miként töltötték le a műholdas felvételeket és egyeztették azt a tervezett célpontokról készült térképekkel. Dzsabari a tudósítónak demonstrálta, miként keresnek célpontokat például Szderot városában.

Szderotra több rakéta is zuhant az elmúlt három évben, több mint tíz ember halálát okozva. Az al-Aksza - hasonlóan más militáns csoportokhoz - Kasszam-rakétákat használ, amely nem túl precíz, de a Google Earth segít ezt kiküszöbölni. A Google Earth műholdas és részletes légi felvételeit nem frissítik ugyan rendszeresen - tehát mozgó célpontokra nem használható -, de egyes védelmi szakértők szerint az oldal könnyű információforrás a félkatonai szervezetek számára.

"Bázisaink állandó veszélyben vannak a felderítőktől, ezek az interneten elérhető felvételek csak újabb módját jelentik a hírszerzésnek" - mondta Charlie Burbridge őrnagy, a brit hadsereg szóvivője. Ez nem az első alkalom, hogy a Google-t azzal vádolják, hogy akaratlanul is militáns csoportokat és terrorszervezeteket segít. Januárban, brit illetékesek azt állították, hogy az al-Kaidával szimpatizáló lázadók a Google Earth légi felvételeit használták az iraki Bászra brit bázisainak felderítéséhez.

A Google azt mondja, tisztában vannak a problémával, de az al-Akszáról külön nem kívántak nyilatkozni - írja a The Guardian. "Szoros figyelemmel követjük a lehetséges problémákat és biztonsági kockázatokat" - áll a cég nyilatkozatában. "A Google Earth és a Google Maps nem egyedi: nagyfelbontású műholdképek, és légi felvételek széles körben elérhetők a világ minden országában. Bárki, aki repülőre ül, hozzájuthat hasonló információkhoz" - állítja a Google. Azt azonban nem árulták el, hogy az izraeli kormány kérte-e egyes képek törlését.