Kék kártyával csábítanák az EU-ba az orvosokat

Vágólapra másolva!
Az amerikai zöld kártyához hasonló kék kártyát adna az Európai Bizottság a jól képzett bevándorlóknak. A kártya a képzett embereknek és közvetlen családtagjaiknak biztosítana lehetőséget az Európai Unió bármely tagországában a letelepedésre és munkavállalásra.
Vágólapra másolva!

Európai Uniós számítások szerint mintegy 20 millió jól képzett szakemberre lenne szükség a következő 20 évben. Különösen mérnökökből és informatikusokból van hiány, de több orvosra és ápolóra is szükség van. A szakemberhiány enyhítésére az Európai Bizottság azt javasolja: az Egyesült Államokban létező zöld kártya mintájára vezessenek be kék kártyát, amely mind a 27 tagországban azonos lehetőségeket biztosítana a bevándorlóknak. Jelenleg ugyanis a képesítéssel rendelkező ázsiaiak és afrikaiak fele az Egyesült Államokba megy munkát keresni és csak 5 százalék Európába.

A tervezett kék kártyával a bevándorlók és közvetlen családtagjaik letelepedhetnének, munkát vállalhatnának és szabadon utazhatnának az EU-n belül. A bevándorlóknak cserébe elismert diplomával és legalább 3 éves szakmai gyakorlattal kell rendelkezniük. Kék kártyát az kaphat, aki legalább egy évre szóló állásajánlatot kapott olyan pozícióba, amelyet EU-polgárral nem tudtak betölteni.

Míg az amerikai zöld kártya 10 évre szól, a kék kártyát két évre adnák ki, amit később meg lehet hosszabbítani. A zöld kártya állandó tartózkodási engedélyt is jelent, míg a kék csak öt év után nyújtja ezt a jogosultságot. A zöld kártya viszont nem terjed ki a közvetlen családtagokra, míg a kék igen. A kék kártya révén körülbelül 20-féle nemzeti eljárást lehetne leegyszerűsíteni és egységesíteni.

A javaslatot azonban nem minden tagország támogatja. Az ellenzők szerint a kék kártyával csak a szegényebb tagországokból csábítják el a munkaerőt a gazdagabb tagországokba. Nagy-Britannia, Írország és Dánia is elutasítja a javaslatot.

"Ez nem egy úgynevezett nyitott ajtó politika" - állította a BBC-nek Franco Frattini igazságügyi biztos. "Ha egy tagországnak szüksége van mérnökökre vagy orvosokra, meg kell határozniuk, hány kell, és majd én elindítom a szükséges procedúrát" - tette hozzá. Hollandia, Németország és Ausztria szerint felesleges ez a túlzott centralizáció.

Európaszerte nagy a feszültség a politikusok között a témában. A szavazók ugyanis aggódnak a bevándorlók miatt, azonban az üres munkahelyeket fel kell tölteni. Jelenleg leginkább Indiából és Kínából érkeznek bevándorlók az EU-ba dolgozni.

A satisztikák szerint - amelyeket az Independent idézett - az EU-n belül 0,9 százalék a külföldi munkavállalók aránya. Ausztráliában ez 9,9 százalék, Kanadában 7,3 százalék, az Egyesült Államokban pedig 3,5 százalék. Belgiumban ugyanakkor 10 százalékos, Lengyelországban 15 százalékos a munkanélküliség.

Leginkább Belgiumnak, Észtországnak, Írországnak és Svédországnak lenne szüksége több képzett munkaerőre.