Magyarokat telepítettek ki Kaliforniában

Vágólapra másolva!
A Kaliforniában pusztító bozóttüzek miatt számos magyart is ki kellett telepíteni San Diego környékéről, ahol a leghevesebben tombolnak a lakott területeket is sújtó tüzek - közölte a Los Angeles-i magyar főkonzulátus. Összességében közel negyedmillió embert kellett kitelepíteni a dél-kaliforniai San Diego megyéből az erős sivatagi szél által táplált tüzek miatt.
Vágólapra másolva!

A szárazság, az alacsony páratartalom és a helyenként hurrikán erősségű szél miatt a tüzek villámgyorsan és nagy területen terjedtek el. A természeti csapás megfékezésén kétezer tűzoltó dolgozik, több főutat, a Csendes-óceán partján húzódó egyes számú főutat is lezárták Malibunál. Arnold Schwarzenegger kormányzó - aki még vasárnap este szükségállapotot hirdetett az állam hét megyéjében - elrendelte, hogy a nemzeti gárda 1500 tagja álljon készenlétben a lángokkal harcoló tűzoltók megsegítésére. A legfrissebb jelentések szerint 14 helyen ég a bozót Dél-Kaliforniában.

Eddig egy ember halt meg, tucatnyian megsebesültek. Összesen több mint 600 ház pusztult el, ebből legalább 500 San Diego körzetében. Akad olyan hegyi település, ahol 130 lakóépület vált a lángok martalékává. Gidófalvy Zoltán, a San Diegó-i Magyar Ház elnökének tájékoztatása szerint félő, hogy a helyi magyar szervezet pénztárosának háza is leégett.