Oroszokkal építené rakétapajzsát az USA

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok integrált rakétavédelmi rendszert építeni ki, amely a NATO összes tagállamát megvédené az esetleges veszélytől - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter Prágában. "Azt szeretnénk, ha Oroszország bekapcsolódna az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítésébe" - mondta Robert Gates.
Vágólapra másolva!

Washington a rendszer európai elemeinek kiépítésekor továbbra is partneri viszonyra törekszik Moszkvával, s biztosítja, hogy a berendezések nem irányulnak Oroszország ellen, hanem neki is haszna lehet belőlük - szögezte le Gates. Condoleezza Rice külügyminiszterrel a közelmúltban Moszkvában járva javasolták az oroszoknak, hogy aggodalmaik megnyugtatása érdekében az amerikai rakétavédelmi rendszer csehországi és lengyelországi bázisának néhány eleme csak akkor lenne "üzembe helyezve", ha konkrét veszély merülne fel, például Irán részéről - fejtette ki.

Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök a sajtóértekezleten nem volt hajlandó kommentálni az amerikai javaslatot. Felmérések szerint a cseh közvélemény többsége elutasítja egy amerikai radarállomás létrehozását Csehországban. A bázis elleni petíciót már mintegy 130 ezer ember írta alá.

Oroszország ellenzi az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Csehországba és Lengyelországba való telepítését, és felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy használják közösen az Azerbajdzsánban lévő orosz katonai támaszpontot, amelyről jól ellenőrizhető Irán területe. Moszkva feltétele, hogy Washington szakítsa meg tárgyalásait Prágával és Varsóval. Gates azonban Prágában megerősítette, hogy Washington folytatja tárgyalásait a csehekkel és a lengyelekkel, s minden Moszkvának tett javaslatát először ezekkel a szövetségesekkel fogja egyeztetni.