Vérfrissítést hajtottak végre a kínai kommunisták

Vágólapra másolva!
Négy új tag is került a Kínai Kommunista Párt legfontosabb testületébe, a központi bizottságba. Köztük vannak a jelenlegi vezető, Hu Csin-tao lehetséges utódai is.
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, amelyet ötévente tartanak, és ahol döntenek a fontosabb pozíciókról. Ezúttal is kerültek új tagok a párt legfontosabb testületébe, a központi bizottságba. Az ország elnökét, Hu Csin-taot újabb öt évre megbízták a párt irányításával és a hadsereg főparancsnoki posztjával, és a miniszterelnök Wen Csiabaot is ismét beválasztották a bizottságba.

A testületnek négy új tagja van, közülük kettőt - a sanghaji pártvezér Hszi Csinpinget és Li Ko-csianget, Liaoning tartomány kormányzóját - Hu Csin-tao lehetséges utódaként tartanak számon. A bizottság három legidősebb tagja távozik, egy pedig a nyáron meghalt.

Az újonnan megválasztott testület mindegyik tagja fekete öltönyt és vörös nyakkendőt viselve állt ki a nyilvánosság elé - számolt be a BBC tudósítója. Hu Csin-tao a sajtónak azt nyilatkozta, a bizottság tisztában van vele, hogy milyen nehéz feladatok várnak rájuk. A pártvezető a kongresszus kezdetén elmondott beszédében figyelmeztett arra, hogy komoly kockázatai vannak a vidéki lakosság leszakadásának, a jövedelmi egyenlőtlenségnek és a korrupciónak.